MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 21:28

Csicsóka, a népnyelvben csókapityóka, földialma, tótrépa

  • Közzétéve Életmód

Régen ismert, de házikertben kevésbé termesztett növényünk pedig ellenállósága, igénytelensége, és kedvező élettani hatása miatt érdemes a termesztésével foglalkozni.

csicsoka

Élettani hatása:

Sok inulint tartalmaz. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához. 

Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Cukorbetegeknek
Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Vastagbél problémáknál
A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül a csicsókában lévő inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét.

Candidásoknak
A candidózistól leginkább a fiatal nők szenvednek, akik többnyire ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat és antibiotikumokat szednek. Ennek következtében az immunrendszer meggyengül, és a normális bélflóra - amely egyébként képes lenne a Candida felszaporodását megakadályozni – helyében lévő sérült bélflóra kedvező táptalajt jelent. A candidózisban szenvedők tünetei megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.

Gyermekkori élelmiszer allergia esetén
A gyermekkori élelmiszer-allergiák fennállása esetén is hatékony kezelést jelent. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó eszszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.

Mellrák
A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.

forrás: nimrod-mohacs.hu

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280