Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 6:15

Áramlopók felelőssége

Pontos kimutatást ugyan nem vezetnek róla, de a szakemberek szerint alighanem Tiszavasvári az a város, ahol a legtöbben lopják az áramot.

aramtolvaj01

Az utcai vezetékre egy drótokkal felszerelt kampót dobnak, majd a házi vezetéket általában valamelyik ablakon át bedugják a ház belsejébe, ahol aztán már csak egy elosztó kell, hogy szóljon a tévé, égjen a lámpa. Az áramlopás főleg a tiszántúli település legszegényebb, romák lakta részében folyik, ahol a szolgáltató emberei időről időre nagyszabású razziákat tartanak, leszedik a kampókat, elvágják a házi vezetékeket – hogy aztán kis idő múltán ugyanúgy folytatódjon minden.

Az emberek nem jókedvükben lopják az áramot. Igaz, vannak olyanok is, akik a kerti medencét vagy a fóliaházat fűtik így, de azok persze nem a telepen élnek, és profi villanyszerelők segítenek nekik. A nagy többségnek azonban nincs szakemberre pénze, megkéri hát a szomszédot, az ismerőst, aki konyít valamit a villanyhoz, hogy hajítsa fel azt a kampót. Talán eszükbe sem jut, hogy ez életveszélyes, könnyen tragédia lehet a vége!

A nyíregyházi bíróság most is tárgyal egy ügyet, amelyben az ügyészség azzal vádolja egy hároméves kisfiú szüleit, hogy lopott árammal működtettek házukban egy hűtőszekrényt, s emiatt a gyermek halálos áramütést szenvedett. A szülők három másik gyermeket is nevelnek, s eddig semmi más nem volt a rovásukon, ezért talán megússzák felfüggesztett fogházbüntetéssel.

De a kisfiút már nem támasztja fel senki.

A tragikus eset talán másokat is figyelmeztet: vigyázzunk az árammal, pláne, ha azt illegálisan „vételezi” az ember.

Balogh Géza

forrás:  szabadfold.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280