Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 23, 5:30

Hogyan védekezhetünk a rémkaticák ellen

Egyre több helyen okoznak problémát a harlekinkaticák, nagyon sok megjelent belőlük idén is. Ahogy egyre közeledik a hűvösebb idő, úgy egyre inkább próbálnak melegebb helyre behúzódni ezek az élőlények. De mit tehetünk ellenük? 

remkaticak

Nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdtek el terjedni hazánkban a harlekinkaticák. Ezek az állatok főleg a levéltetvek és a pajzstetvek legnagyobb ellenségei, ezért Amerikában elkezdtek védekezni a segítségükkel. Azonban hihetetlen mértékben elszaporodtak, 1960 körül megjelentek Európában, először szabadföldön, majd a kis kertekben is egyre többet lehetett látni belőlük.

A legnagyobb baj az velük, hogy hihetetlenül el tudnak szaporodni, és ősszel képesek ellepni az egész házat.

A másik problémát az jelenti, hogy mivel levéltetvekkel táplálkoznak, ezek hiányában elkezdik az őshonos katicák lárváit is elfogyasztani, megrágja az almát, a körtét és a málnát is.

A védekezést nagyban megnehezíti az, hogy azok a vegyszerek, amik biztosan elpusztítaná, az megöl más rovarokat is, köztük az őshonos katicát is.

Az egyik legjobb védekezési mód az, hogy nem engedjük be a házba!

Ezt úgy tehetjük meg, hogy szilikonnal tömítjük az ablakokat, ajtók körüli nyílásokat és minden olyan helyet, ahol van rá esély, hogy bejussanak a katicák. Ha szükségét érezzük, akkor az ablakokra, ajtókra helyezhetünk szúnyoghálót is.

Ha a katicák már bejutottak a házba, akkor minél hamarabb el kell őket távolítani, és meg keresni azt a helyet, ahol bejutottak.

Az eltávolítás legjobb és legegyszerűbb módja a porszívó. Gyűjtsük őket a porzsákba, majd szabaduljunk meg tőlük.

Semmiképpen ne szedjük össze őket kézzel, mivel könnyen összenyomhatjuk és akkor sárgás nyomott hagynak a falon.

forrás: agraroldal.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280