1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 17, 17:29

Peszter büszke nagyecsedi származására

  • Közzétéve Érdekességek

A mulatós szakmában egyre ismertebb Peszterrel beszélgettem. Újpesten egy hangulatos kávézóban találkoztunk. Hallomásból már ismertük egymást, de ez volt az első személyes találkozás. A tőle megszokott gyönyörű frizurával és elegáns sminkben érkezett.

received 780732945431321

 

Úgy fogadott, mintha száz éve ismernénk egymást. S ez félig igaz is lehet. Mindketten Szabolcsból származunk. Már a telefonbeszélgetésünkkor éreztem, nagyon egy hullámhosszon vagyunk, mert azt mondta: „Itt leszek a kávézóban, ha jösztök”. Ez a „jösztök” azonnal eszembe juttatta azt a vidéket ahonnan származunk. Dolgos emberek élnek arra. Alázatosak és felnéznek azokra, akik a táj hírnevét öregbítik.

Az énekesnő, aki Mátészalkán született Nagyecseden élt tizennégy éves koráig. Népes roma családban nevelkedett. Violának keresztelték, akár az édesanyját, de inkább a Peszter néven szólították. A nagynénje, - aki hat éve hunyt el- azt mondta „Édes gyermekem, neked adom az én nevem, legyél Peszter te is” A nagynéni becenevét így örökölte a kislány. Mikor az általános iskolát befejezte elindult, hogy továbbtanuljon a fővárosban. Sajnos a középiskolai tanulmányait nem tudta befejezni. Dolgos feleség lett és boldog anyuka. Két gyermeke született és van egy gyönyörű lány unokája, aki épp most megy középiskolába.

A háziasszonyként élő nő a gyereknevelést hivatásnak tekintette. Kiszolgálta a családot. Hatalmas lábasokban főzött és mindent megtett, hogy jól érezzék magukat a gyerekei. „Egyszerre tanítottuk a gyerekeknek a roma és a magyar tradíciókat” – mondja, majd azzal folytatja, hogy hatalmas öröm számára, hogy gyerekei megállják a helyüket az életben is. Aztán amikor a családi fészekből kirepültek kicsit úgy érezte nincs rá szükség. Üresnek érezte az életét. Női alkalmakat tartott Nagyecsed, Csenger, Vállaj, Fábiánháza településeken, ahol felvilágosította a nőket, asszonyokat az élet számos területén jelentkező problémák megoldásáról. „Ha egy családot megtudok menteni a széthullástól, már nem éltem hiába.” vallja az ebbéli tevékenységét illetően.

Peszter otthon nagyon sokszor énekelt. A lakodalmakba pedig számos esetben kihívták, hogy elhúzzák a nótáját. Mindenki szerette, amikor énekel. Egy napon, L. Miki a fia, azt mondta ne csak otthon énekeljen. Így indult neki 2013-ban és színpadra állt.

A Budapest Európa Televízióba hívták meg vendégként, ám a harmadik ilyen meghívás után Bródy Péter a televízió igazgatója azt mondta, hogy ő vezeti a műsort az éneklés mellett.  „Mikor Bródy Péter szólt, azonnal keresni kezdtem a cipőm, hogy megyek haza én nem tudok műsort vezetni” de már késő volt, mert az adás élőben elkezdődött. „Megfogtam a mikrofont és üdvözöltem a nézőket és sikerült minden fellépőt felkonferálnom. Utána jöttek az üzenetek, hogy hetente akarnak látni a tévében.”  Később önálló műsora lett Peszter Mulatós Show címmel.

Megszokta a stúdiómunkát és számos fellépőt meghívott. A dalai között szerepelnek feldolgozások és nyolc saját dal. Az első dalát 67000 ember nézte meg. „Nagy öröm volt nekem, hogy amit csinálok szeretik. Nem tudok más lenni a színpadon, mint saját magam. Meghívnak falunapokra, céges bulikra. Léptem már fel a Groupama Arénában és a Ligetben is.” Ha már falunapról beszélünk tavaly volt először Vaján, ahol hatalmas sikere volt. Idén augusztus elején újra elhívták Vajára a roma napra, majd utána Tiszavid településre. „ Mindkét településen ismertek az emberek. Ez olyan jó érzés volt. Pest környékén ismernek, az más, mert ott élek, de ahonnan elszármaztam? Nagyon nagy örömmel tölt el.” – mondja alázatosan és mikor megkérdezem tőle, mit érez mikor színpadra megy? Energikus válasz jön: „ a zene, az ének széppé teszi az életet és éljünk meg minden percet, mert nem tudjuk mire ébredünk. Ha csak egy órára, egy napra örömet szerzek a közönségnek, már megérte”

Sok fellépése van, így másfél órát tudtunk együtt tölteni. Épp keresztelőre sietett, ahol az énekesnőnek szintén főznie is kellett. Arra volt ideje, hogy harmadik CD-jét dedikálja és párjával már indultak is a süteményeshez, hogy megajándékozhassák a keresztelő résztvevőit.  Kint a kávézó előtt még egy percre megálltunk és azt mondta ” egy királyunk van Jézus. „ Ezzel a mondatával mindent elmondott. Nem csupán vallásosságát, hanem hitét és szerénységét, s talán ebben rejlik a nagyszerűsége.

Büszke romaságára és Nagyecsedre és bízik abban, hogy egyre többen meghívják a megyében is, hogy megmutassa, hogyan is mulattat Peszter, hiszen az utolsó showján a Fővárosi Művelődési Házban is huszonöt fellépő művésze volt.

Patak Gábor Gaba