Miért épp virslit eszünk szilveszterkor?
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Érdekességek
A decemberi virsliforgalom 40 százaléka a két ünnep között bonyolódik és a virslifogyasztás évről-évre a közép- és felsőkategóriás árucikkek felé tolódik.
A csemegepulti termékeknél szilveszter előtt 2-3, az előre csomagolt árunál pedig 3-4-szeresére nő a forgalom.
A szilveszteri virsli fogyasztásnak nincsen komolyabb hagyománya, és a szokás feltehetően Németországból ered. Talán azért is honosodott meg könnyedén nálunk is, mert – amellett, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető –, illeszkedik abba a magyar hagyományba, hogy újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni. A hallal ugyanis elúszik, a szárnyassal pedig elszáll a szerencse.
A malac azonban kitúrja a földből azt, ezért szokás malacot, vagy éppen virslit enni, hiszen (jó esetben) a virslik nagyrésze sertéshúsból készül.
forrás: szilveszter.hu