MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 8:32

Etessük a gólyákat ebben a márciusi télben?

Az Ó, azok a csodálatos állatok facebook oldal felhívást tett közzé, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a márciusban hazatért gólyák bajban vannak, érdemes etetni őket.

golya1fotó:facebook

Mint elmondták: "Aki a közelében a jeges - hideg miatt bajba került gólyát lát, így tud segíteni nekik a táplálkozásban:
-- felengedett, langyos csirkemáj
-- májas konzerves kutya eledel
-- csirke nyesedék csont nélkül!
-- hal
-- langyos, szőlőcukros víz.
Ha bajba került gólyát látunk, úgy tegyük le az ennivalót, hogy ő lássa! Oda fog menni érte! Nem dobáljuk felé erővel!"

tiszaadonyTisazaadonyba is hazatért! fotó©Péter Juli

Felhívtuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát, Papp Ferencet, aki kérdéseinkre válaszolt a "gólyaetetéssel" kapcsolatban.

Papp Ferenc elmondta, hogy az oldalon közzé tett információk főleg a menhelyen élő gólyákra vonatkoznak, esetleg azokra a fiatal egyedekre amelyek télen itt ragadtak, és elfogadták az ember által kirakott ételt a tél folyamán.

golyaFagyott szárnyú gólyák mentése Nádudvaron-fotó:Ó, azok a csodálatos állatok

A gólya alapvetően fél az embertől, így a már visszatért egyedek nem fogják elfogadni a táplálékot, nekik megvan a saját táplálkozási helyük. Március elején a langyos időben már elkezdtek a kétéltűek mozogni, abból meg tudják szerezni a táplálékot, illetve a frissen talajmunkázott szántóföldekről is tudnak gyűjteni rágcsálókat.

Papp Ferenc elmondta, segítség lehet még lakóhelytől távolabb egy kisebb terület hómentesítése, de erre sincs igazából szükség főleg a folyó menti területeken, a "hazatért" gólyák probléma nélkül átvészelik ezt a pár napig tartó hideg időjárást!

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280