Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 23:09

Rákóczi hegedűse - Czinka Pannáról Aranyosapátiban

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány meghívására az „Aranyos megint szép lesz” program 2. rendezvényére érkezett a többségében cigány nemzetiség által lakott Aranyosapátiba Végh József, a Magyar Kultúra Lovagja, hogy bemutassa az érdeklődőknek és az általános iskola tanulóinak Czinka Pannát.

czinka

A méltatlanul elfeledett személyiség életét, a magyar és a cigány kultúra példaértékű kapcsolatát láthatták az érdeklődők filmen és fotókon, valamint az előadó 25 évi gyűjtőmunkája eredményeként megjelent kötetben.

Az előadó elmondta, hogy a XVIII. század tájékáról már név szerint ismerjük a legjelesebb cigányzenészeket. Kiemelkedik közülük Czinka Panna, a híres sajógömöri cigányprímásnő. Tizenöt évesen férjhez ment egy nagybőgőshöz. Férjével és annak két testvérével alakította meg azt a zenekart, mely a mai értelemben is legkisebb klasszikus felállásnak számít: prímás, kontrás, cimbalmos és bőgős. Házasságából négy fiú és egy leány született, később ők vették át a zenekarban a sógorok helyét.

Czinka fotó1

A források úgy tartják, hogy nemes Lányi János, Gömör mezővárosának földesura fedezte fel páratlan tehetségét, s a közeli Rozsnyóra küldte saját költségén, hogy taníttassa. Thaly Kálmánt és Káldy Gyulát a kuruc kor zenéje iránti lelkesedés odáig vitte, hogy még a források meghamisítására is ráálltak. Így lett a köztudatban Czinka Panna Rákóczi hegedűse, sőt előfordul írás, mely azt is tudni véli, hogy kedvese is volt a fejedelemnek.

A szájhagyományban mindmáig meglévő emlékezetét erősítette, hogy legendája több irodalmi feldolgozást is nyert. Halálhírét a kor minden sajtófóruma világgá kürtölte 1772 februárján. A hagyomány szerint zsinóros díszegyenruhájában, gyémántgyűrűivel temették el a nevezetes Amati hegedűjével együtt.

Végh József arra tesz kísérletet, hogy csokorba kösse mindazon törekvéseket, mely az irodalom, a képzőművészet, a zene, a film- és színházművészet eszközeivel hozzájárulnak ahhoz, hogy Czinka Panna emléke fennmaradjon, eljutva a beregi falvakba példát mutasson a színvonalas cigány-magyar kulturális kapcsolatokra.

Az „Aranyos megint szép lesz” program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Nick Ferenc

Czinka Panna

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700