Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték feletti a Szamosban

  • Közzétéve Helyi hírek

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

szamos

A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre.

A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos - tették hozzá.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán közölte az MTI-vel, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából.

Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

-MTI-

Meg nem erősített információk szerint a Szamosba a Lápos patakból érkezett a szennyeződés. A Szamos érintett magyarországi szakaszán jelenleg II. fokú készültség van, amely még nem igényel a vízügyi szakemberek részéről beavatkozást

A Szamos vízét folyamatosan elemzik a szakemberek, a Tiszába a szennyezett víz várhatóan kora délután érkezik a két folyó torkolatához.

Mivel jelenleg a Tisza vízállása magas, a vízhozama közel ezer köbméter/másodperc, várhatóan a  szennyeződés a későbbiekben felhígult értéket fog mutatni amely remélhetőleg nem okoz olyan állapotot, hogy beavatkozásra legyen szükség.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280