Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 23, 5:30

Meglepetés Simon Józsefné, Irénkének Tákoson

  • Közzétéve Helyi hírek

A tákosi Önkormányzat  2013 óta Gulyásné Veress Sarolta kezdeményezésére szervezte meg a Keresztszemes Hímzés napját, melyen azóta is minden évben részt veszek.

DSCF0286 1

Ez a nap ünnep nekem, és azoknak a hölgyeknek / uraknak az életében, akik szívvel-lélekkel szeretik készíteni a beregi keresztszemes hímzéseket. Kitűnő szervezés, egész napos program, hímzett ruha-divatbemutató, ételkülönlegességek teszik emlékezetessé számunkra ezt a napot. A kézimunka szeretetére Édesanyám tanított gyermekkoromban, számomra ez „anyai örökség”, mely azóta is végig kíséri az egész életemet.

A nap során nagyon sok szép hímzést lehetett látni, leginkább a vásárosnaményi Beregszem Egyesület munkái ragadták meg a figyelmemet, ezeket a darabokat már művészi alkotásnak lehet nevezni.

Az idősebb korosztályból – de még fiatalabbak is -  sokan emlékeznek  Simon Józsefné Irénkére, aki a népművészet mestere, Tákos díszpolgára, a keresztszemes hímző  nap egyik fontos segítője, résztvevője.

DSC 0044

Irénke számára az idei keresztszemes hímzés napjára készítettem egy névre szóló hímzést. Mivel 1970-ben nagy sikere volt a Repülj páva c. műsorban a „Látod, édesanyám” c. dalának, mellyel közönségdíjat is kapott,  ezért egy pávatollat hímeztem neki, és hogy személyesebbé tegyem a hímzést, bele varrtam betűkkel a nevét, évszámot, a műsor címét, előadott dalának címét is.

DSC 0261

A hímzés átadására a keresztszemes hímzés nap idején került sor, ahol jelen voltak a vásárosnaményi Esze Tamás Nyugdíjas Klub tagjai, akik a nap során színesítették előadásukkal a rendezvényt, és Irénkének is elénekeltek egy szép dalt a templom előtt és meghatódva vette át a részére készített hímzésemet.

Székely Lászlóné Mátészalka

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280