Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 15:40

Gumicsónakban jött a cigaretta a Tiszán - vádat emelt az ügyészség

  • Közzétéve Helyi hírek

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy nyolc tagú cigaretta csempész bűnbanda, és a tőlük adózatlan cigarettát vásároló több személy ellen.

uszocigiA cigarettát a Tiszán keresztül, Tiszakóród és Szatmárcseke határ menti területein gumicsónakon juttatták Magyarországra.

A vádirati tényállás szerint a bűnszervezetet irányító fehérgyarmati férfi olyan nyolc tagból álló, összehangoltan működő szervezetet hozott létre és irányított, amelynek tagjai 2015 novemberétől 2016 júliusáig rendszeresen, jelentős mennyiségű adózatlan cigarettát szereztek meg Ukrajnából. A dohányárut a hatóságok kijátszásával juttatták Magyarországra, a zöldhatáron keresztül gyalogosan, illetve a Tiszán csónakkal átúsztatva. Az illegálisan az országba juttatott, adózás alól elvont cigarettát ellenérték fejében értékesítették.

A bűnszervezet alá-fölérendeltségi viszonyban álló tagjai a bűncselekmények elkövetésekor – azonosíthatóságuk elkerülése érdekében – valós személyhez nem köthető SIM kártyákat használtak, melyeket folyamatosan cseréltek, beszélgetéseik során pedig fedőneveket alkalmaztak. Az átvételi helyszíneken az ukrán féllel rádió-adóvevő készülékkel tartották a kapcsolatot, az átadást figyelők segítették, akik a hatóságok mozgását követték nyomon, és telefonon mindenről értesítették a bűnszervezet irányítóját.

A cigarettát a Tiszán keresztül, Tiszakóród és Szatmárcseke határ menti területein gumicsónakon juttatták Magyarországra. Az ukrán fél emberei átúsztatták az árut a folyón, és a túlparton a magyar vádlottak járművekkel szállították azt az ország különböző részeibe a felvásárlókhoz. A szállítást ún. felvezető autók biztosították.

Ilyen módon a vádlottak több mint 50.000 doboz, különböző márkájú adózatlan cigarettát szereztek meg, és ezzel közel 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

Az ügyészség a 15 vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, amit a bűnszervezet tagjai üzletszerűen és bűnszervezetben követtek el. Ezen utóbbi vádlottakkal szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására, míg a felvásárlókkal szemben börtönbüntetésre tett indítványt.

Bűnösségükről a Nyíregyházi Járásbíróság fog dönteni.

Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség

A fotó ilusztráció: zsaru.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280