Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Beregiek zarándoklata az ''adakozás városába''

  • Közzétéve Helyi hírek

Egészségben, ismeretekben és tapasztalatokkal gazdagodva érkeztek haza Aranyosapáti, Nagyvarsány, Tiszaszalka és Újkenéz iskolájának küldöttségei, akik részt vettek a Szombathelyi Civil Kerekasztal meghívására, a Böszörményi László Alapítvány (Aranyosapáti) és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány (Budapest) szervezésében a Szent Márton zarándoklaton.

kultura lovagja 004 horz

A Civil Kerekasztal Szombathely Megyei Jogú Város Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával 2016. december 1-4 között Szent Márton szülővárosában, Szombathelyen látta vendégül a Felső-Tisza völgye vidékfejlesztési térség iskoláinak küldöttségét, akik az „adakozás városába” elvitték a Tisza-mente ajándékait is.  

A beregi küldöttség a fővárosban rövid időre megszakította utazását, és a Hősök terén a magyar történelem jelentős személyiségeivel és azok tetteivel, majd a Vajdahunyadvárban a történelmi korok építészeti stílusaival ismerkedtek.

A kellemes szombathelyi fogadtatás és a kényelmes pihenést követően a résztvevők az Oladi Általános Iskolában egyik ámulatból a másikba estek, amikor az iskola igazgatónője bemutatta az intézményt. Ebben a „városszélének is mondható” iskolában a gyermekek számára szinte korlátlan lehetőséget biztosítanak az önfejlődésre. A fedett görkori pálya és a mászófal mellett mély benyomást hagyott a küldöttség tagjaiban az iskolások Szent Márton életét bemutató színdarabja.

kultura lovagja 001

A kelet-nyugat gyermektalálkozó a Bosco Szent Jánosról elnevezett művelődési központban folytatódott, ahol Dunántúl különböző településeiről érkezett gyermekekkel együtt kulturális program keretében találkozhattak a Mikulással, és átvehették annak ajándékát. A fiatalok az ebédet követően a Szent Márton sétaút mentén ismerkedhettek a város nevezetességeivel, majd megcsodálhatták az 1700 éve született, Európa szerte népszerű Szent Márton szülőháza helyén felépített templomot és élménygazdag, szakszerű vezetéssel a látogatóközpont kiállítását.

A napot kulturális gála zárta a Don Bosco Művelődési Házban, amelyen első alkalommal mutatkozott be az Alpokalja Rézfúvós Együttes, alapításuk 5. évfordulóján köszöntötték – a Bereget már többször megjárt – Csurgóforrás Alapítványt és megcsodálhattuk a Csurgóforrás Néptánccsoport táncait. A program során az iskolák nagy sikerrel adták át versekből, énekekből, furulyamuzsikából, és a táncból összeállított színes kulturális ajándékaikat.

A szombati megyei lap hamar elfogyott az Ady téren, mert mindenki kíváncsi volt arra, hogy a címlap után mit írnak rólunk a 2. oldalon. Természetesen az aranyosapátiak öröme még nagyobb volt, mert az ő lányaik fotón is megjelentek. A nap első programja Kőszegre hívta a küldöttség, amely során megismerkedtek a város nevezetességeivel, betekintést kaptak annak történetéből, majd az egykori határőr manőverúton – az alföldi gyermekek számára szokatlan magas hegyek, erdős, kanyargós úton – jutottak el Velembe, de közben megismerkedtek a határzár és Szent Vid történetével. Az egykor szebb napokat látott alkotótelepen tett látogatáson összehasonlíthatták azt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Aranyossziget objektumával.

kultura lovagja 005

Megtekinthették azt a „bunkert” is, amelyben 1944 végétől három hónapon át rejtették el a Szent Koronát, majd megismerve „Novákfalva” létesítésének történetét a faragások százai között sétálhattak.  

Az ebéd után újabb érdekességek várták a fiatalokat. Jagadics Péter ny. alezredes, a Magyar Kultúra Lovagja az általa kezdeményezett Hadtörténeti Múzeumban fogadta a fiatalokat. A katonai tárlók kincsei mellett megtekinthették a tűzoltó kiállítást, és találkozhattak a Mária Terézia időszakában I. Ferdinánd bolgár cár által alapított 11. huszár ezred két hagyományőrző tagjával. A zarándoklat szervezői a programot összehangolták a kultúra vas megyei lovagjainak találkozójával.

A lovagok bemutatkozását prof. Dr. Gadányi Károly MTA doktora, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott rektora kezdte, majd egymás után újabb és újabb értékes életművekkel ismerkedhettek meg a fiatalok. A program lehetőséget adott, hogy az iskolák megköszönjék a szervezők – elsősorban Kőszegfalvyné Pajor Klárának, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnökének, a Magyar Kultúra Lovagjának – áldozatos munkáját.  A lovagi találkozó időszakában a küldöttségek megtekintették a karácsonyi vásárt és részt vettek a kulturális programmal egybekötött gyertyagyújtáson.

Vasárnap a közel tíz órás hazafelé vezető út során a szervező alapítványok a Tihanyi-félsziget nevezetességeit mutatták be a küldöttségnek. A Balaton hattyúi és vadkacsái etetése után a fiatalok meglepetéssel tapasztalták, hogy valóban működik a visszhang, még a „Hajrá Fradi” is érthetően visszajött. A zarándoklat a Tihanyi Apátság támogatásával térítésmentesen léphetett be az apátsági templomba, tiszteleghetett I. András sírjánál és megláthatta első írásos emlékünket, valamint kis betekintést nyert a helyi gyermekek karácsonyi ünnepekre készülő próbájába.

kultura lovagja 002

A résztvevők egybehangzó tapasztalata, hogy a Szombathelyi Civil Kerekasztal célja, nevezetesen az, hogy példát mutasson az összefogásra, és előrelépjünk a nyugat - kelet Magyarország kölcsönös megismerésében és barátságában sikeresen megvalósult. A szervezők bíznak a példamutató kezdeményezés folytatásában.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280