MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 11:53

A tunyogmatolcsi Szamos hídnál emlékeztünk a ciánszennyezésre

  • Közzétéve Helyi hírek

2000 január 30-án zúdult végig a ciános árhullám a Szamoson és utána a Tiszán, elpusztítva minden életet a folyókban.

szamos5

A gyors profit mohó habzsolása, a természet törvényei iránt tanúsított mélységes közöny és az emberi hanyagság és felelőtlenség együttesen okozták a hatalmas pusztítást az élővilágban. Szerencsére a Szamos és a Tisza a vártnál gyorsabban regenerálódott, bár a nehézfém szennyeződés még jól kimutatható a tápláléklánc minden elemében, az apró élőlényektől kezdve a növényeken át a halakig bezárólag.

szamos4

A természetpusztítás által okozott kárt azonban senki nem fizette meg. Bírósági eljárások labirintusaiban eltűntek a felelősök.

Tavaly is és az idén is koszorút helyeztünk el a tunyogmatolcsi Szamos hídon, így emlékezve az eseményre. Hajdú Mária , Komlósi Csaba, Hámorszky József, Tempfli László és jómagam - Hámorszky Kata-Zsuzsa elmaradhatatlan társaságában - közösen fejeztük ki reményünket arra vonatkozóan, hogy ilyen dolog többet nem fordul elő.

szamos1

Talán eljön egyszer az idő, amikor a ciános bányászati technikát betiltják, és akkor a magyarországi folyókat nem fenyegeti újabb ciánszennyezés.

A Kárpátok egykori aranybányáinak meddői még mindig mágnesként vonzanak néhány befektetőt, Nagybánya, Nagymuzsaly, Verespatak, Körmöcbánya, Selmecbánya, Besztercebánya, és újabban Recsk is még mindig a célkeresztben van.

Tempfli József

szamos2

szamos3

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280