Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 19:20

Gigantikus harcsát fogtak Milotán a bányatóban

Alaposan felidegesítette a közelmúltban a Milotai Süllős-bányatavon Filep István tiszabecsi horgászt az az eset, amikor reggel 6 óra körül egy hatalmas harcsa felvette a 10 mm-es tejsavas bojliját, majd komótosan, de megállíthatatlanul a sziget felé úszott és elszakította a damilt.

milota

Aznap délben Filep István újból bevetette ugyanazt a készségét a zsinórcsere után, s az eset megismétlődött: a harcsa ismét „megtépte” a horgászt, csak ezúttal rakéta üzemmódban közlekedett.

A harcsa kifogásának történetéről Wachteinheim József, a Milotai Tiszavirág Horgász Egyesület elnöke tájékoztatta a Kelet-Magyarország napilapot.

– A két esetből tanulva július 8-án, szombat este Filep István erős botokkal és 0,40-es fonott zsinórral készült a vízi szörny kifogására. Még jóval sötétedés előtt elfoglalta helyét ifj. Daniló Lászlóval együtt, aki pár méterrel odébb horgászott. Mindketten az áhított óriásharcsa érkezését várták. Azonban egész éjszaka egy moccintásuk sem volt, semmilyen mozgást nem észleltek, de tudták, hogy a látszólagos felszíni mozdulatlanság ellenére rengeteg hal van előttük.

milota1

Aztán 6 órakor Filep István két „piccentést” érzékelt az 5 mm-es mézes pop uppal felcsalizott szerelékén, amelyet az igencsak kicsinek számító 4-es számú, átlagos vastagságú horoggal tálalt fel. Nagy harcsa kifogására a horgászok ezt nemigen szokták javasolni. Persze, Filep István sem erre a horogra várta a kapást, hanem a „méretes”, nadállyal és gilisztával felcsalizottakra. Talán unalmában, talán dévérkapást sejtve Filep István akasztott, de azonnal hatalmas ellenállást érzett. Ifj. Daniló László azonnal a segítségére sietett és csónakból folytatták a fárasztást.

 A csónakos fárasztás jó ötletnek bizonyult, mivel a hal a part felé rohant a számára biztos menedéket nyújtó vízbe dőlt fák, bokrok közé. Csakhogy a két horgász is kapaszkodott közben, és lélekjelenlétüknek és persze erős szereléküknek köszönhetően sikerült a halóriást megfordítaniuk. Aztán néhány kirohanás után a csónak közelébe lehetett kényszeríteni, és jó félórás fárasztás után már lehetett látni az igazi, legalább 2 méteres csodát egy vaskos harcsa képében.

Azt gondolták a horgászok, hogy nagy halról van szó, de azt nem, hogy ekkoráról! Ilyenkor az egekben van az adrenalin, mellé még ott volt a meglepetés is: a hal látványa! Szerencsére a horgászok hamarabb eszméltek, mint a hal, így ezt követően rövid tusa után már „csak” egy rutinos csónakba emelés következett 45 perc kemény csata után – folytatta Wachteinheim József. A harcsa hossza 206 cm, a súlya pontosan 50 kg volt. Utoljára 2000-ben fogott ki nagytestű harcsát Török Géza halőr a Milotai Süllős-bányatavon, azonban az „csak” 19,5 kg volt.

Az eddigi tórekordunk jelentősen megdőlt, amit eddig a 2007-ben fogott 23 kg-os tükörpontyom jelentett.

forrás: szon.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280