Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Megyei érték lett Kiss B. Zoltán állandó vadászati kiállítása - sajtótájékoztató Vásárosnaményban

  • Közzétéve Helyi hírek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság 2017. július 13-i ülésén felvette az új megyei értékek közé Kiss B. Zoltán állandó vadászati kiállítását mint  kulturális örökséget. Ebből az alkalomból az Megyei Értéktár sajtótájékoztatót hirdetett meg Vásárosnaményba a Hunor Étterembe, a kiállítás helyszínére.

kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban011

A villásreggelivel kezdődő tájékoztatón Kiss B. Zoltán köszöntötte a megjelenteket, külön köszöntötte Baracsi Endrét, az Értéktár Bizottság alelnökét, megköszönve a lehetőséget hogy az immár megyei értéket képviselő kiállítást a sajtó is megismerheti. Mint említette: "A kiállítás egy életút, amely reményi szerint folytatódni fog."

kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban001

Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke elmondta, hogy Kiss B. Zoltán vadászati kiállítása országos szinten is egyedülálló, méltó helyét foglalhatta el a megye értékei között.

Az alelnök megemlítette a értéktár másik három új tagját, a Nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományokat, mivel a szatmári tánc hazája, a néptánc hagyományának bölcsője Nagyecsed és környéke. Értéktárba került még a kiemelkedő nemzeti értéket képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eredet védett pálinkák helyi változatai is. Külön kiemelte a Panyolai pálinkafőzdét, amely az eredet védett pálinkákat dolgozza fel, a Tuzséri Pálinka Manufaktúrát, valamint a tarpai főzésű szilvapálinkát. Megemlítette, hogy Kiss B. Zoltán a vadászati kiállítás tulajdonosa a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend oszlopos tagja, így két megyei értékkel is kapcsolatban áll. A Tiszaberceli Műemlék Szivattyútelep Bodnár Gáspár a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatójának ajánlásával került be a megyei értékek közé.

kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban005

Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere elmondta, a Bereg szívébe elkezdődött egy olyan tendencia, hogy az önkormányzat, a vállalkozások és a civil szervezetek együtt kezdtek el dolgozni a városért.  A sikeres együttműködés gyümölcsét már megtapasztalhatták a helyiek és az ide látogatók az elmúlt időszakban lezajlott városi programokon.

A Vásárosnaményi Települési Értéktár 2014-ben alakult meg, a bizottság elnöke a város korábbi polgármestere Hegedűs Antal, aki szakemberek segítségére támaszkodva végzi munkáját. A helyi értéktár kivonata megtalálható a polgármesteri hivatal dísztermében. A polgármester elmondta, fontos hogy a település múltbéli értékei megmaradjanak a következő generációk számára. Megemlítette, hogy tavasszal négy új helyi érték került bele az település értéktárába, és a következő bizottsági gyűlésen három új értékről dönthetnek a bizottsági tagok. A már megyei értéket is képviselő vadászati kiállítás az egyik idegenforgalmi központja Vásárosnamény városnak.

kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban007

Kiss B Zoltán elmondta, hogy fontos a Beregben élő embereknek és az ide látogatóknak, hogy a kiállításon keresztül olyan állatokat ismerhessenek meg, amelyet máshol nincs lehetőségük megnézni. Kiemelte, a kiállított állatokon felül a vadászatokon készült fotó és videóanyagokon ismerheti meg a jövő generációja a még érintetlen természetet, amely világunkban már egyre kevesebb helyen lelhető fel.

Kiss B. Zoltán megemlítette, az 1971-es vadászati kiállítás Magyarországon volt megrendezve, az eltelt fél évszázad után szintén hazánk kapta ezt a lehetőséget. Neki az volt a kérése a szervezők felé, hogy a kiállítás lebonyolításában a vidék, köztük Vásárosnamény is lehetőséget kapjon. Felvetésére Semjén Zsolt miniszterelnök helyettestől biztató válasz kapott.

A tájékoztató végén a megjelent újságírók megnézték a kiállítást, ízelítőt kaphattak a már említett fotó-és videóanyagokból is.

kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban009kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban010kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban011kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban012kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban013kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban014kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban016kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban018kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban019kiss b zoltan vadaszati kiallitas vasarosnamenyban020

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280