Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Apr 24, 20:42

X. Európai Kultúra Napja Aranyosszigeten - 2017. szeptember 23

  • Közzétéve Helyi hírek

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Böszörményi László Alapítvány Aranyosapátiban tizedik alkalommal rendezi meg 2017. szeptember 23-án Európai Kultúra Napja eseménysorozat keretében az V. Kulturális Önkéntesek Napját.

HHM Hűség hársfaA program 11 órai kezdettel a lelki gyökereink ápolásával a görögkatolikus templomban veszi kezdetét. A Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában az elmúlt év során elhunyt elismerteknek emelnek lovagi emlékoszlopot, majd felavatják az Önkéntesek emlékparkját. A nap aranyosszigeti programja nemzeti kulturális találkozóval zárul, majd a kulturális program résztvevői Vámosatya Önkormányzata meghívására 17.30-kor a vámosatyai művelődési házban tartanak zenés irodalmi estet.

A X. Európai Kultúra Napja eseménysorozat október 6-án Mártélyon ér véget.

Háttérinformáció:

Az európai kultúra napja rendezvény a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére – öt ország civilszervezeteinek összefogásával – jött létre 2008-ban. A minden évben szeptember 20-án rendezendő esemény be kívánja mutatni az egyenrangú kultúrák együttműködtethetőségét és egymás melletti fejleszthetőségét. Az együttműködők és a kulturális események tekintetében egyaránt bővülő program a tervek szerint évente változó helyszíneken megszervezett központi programból, valamint – az ünnepnapon és az azt következő négy hétben – a kultúra főbb ágait felölelő, multikulturális eseménysorozatból áll. Az esemény összekapcsolódik nemzetközi kapcsolatok teremtésével és elismerések átadásával. (Wikipédia)

Emléküket ápoljuk: A Falvak Kultúrájáért Alapítvány osztozik a család gyászában és részt vállal a lovagias életművek ápolásában, ezért az elmúlt év során elhunyt lovagtársaknak emlékoszlopot emel a nemzethez való „Hűség hársfája” alatt és emlékezik:

140. Varga Vilmos (Nagyvárad, Románia) színművészre, akinek 2016-ban a nemzetnevelő szolgálatát köszöntük meg a Magyar Kultúra Lovagja címmel. 

141. Binderné Palocsay Erzsébet (Tiszaújváros) kultúraszervező irodalmárra, aki 2002-ben a népművelői tevékenységéért részesült a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben.

142. Kovács Sándor Pál (Kecskemét) kultúraszervezőre, akinek 2015-ben az életminőség fejlesztéséért

143. Sellyei Gáborné (Egyházashetye) főiskolai adjunktusra, zenei közösségek alapítójára, akit 2012-ben a kulturális örökség ápolásáért avattuk a Magyar Kultúra Lovagjává. 

144. Farkas Gábor (Kecskemét) tanárra, művelődésszervezőre, aki 2017-ben a közművelődés és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésért részesült a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben.

145. Jókai Anna (Budapest) íróra, aki 2005-ben a kortárs magyar irodalom fejlesztéséért vette át a Magyar Kultúra Lovagja címet.

146. Szlama László (Dabas) tanítóra, népzenészre, aki 2016-ban a szlovák nemzetiségi néptánc és zenekultúra hagyományainak megőrzéséért részesült az Egyetemes Kultúra Lovagja elismerésben.

147. Hajdú Jenő (Borsi, Szlovákia) pedagógusra, akinek 2001-ben a magyar kulturális örökség határon túli ápolását köszöntük meg a Magyar Kultúra Lovagja címmel vette át a Magyar Kultúra Lovagja elismerést. (Képen: A Hűség hársfája v. Vitéz József koronaőr, a Magyar Kultúra Lovagja emlékoszlopával)

Az Önkéntesek parkját Nagyné Véninger Teréz (Rákóczifalva) és Barta Sándor (Aranyosapáti) az alapítvány önkénteseinek emlékére avatják.

A nemzeti kulturális találkozó támogatója: a NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP.

A Hűség hársfája v. Vitéz József koronaőr, a Magyar Kultúra Lovagja emlékoszlopával