MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

Szatmár-Bereg középkori templomai (Tündérmező) „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja"

  • Közzétéve Helyi hírek

2017. szeptember 15-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét.

kozepkori11

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" témában kiírt pályázatot a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken" és az Irány Pécs Nonprofit Kft. „KULTÚR(K)ALAND" elnevezésű pályaműve megosztva nyerte el.

A zsűri döntésére a határon átnyúló összefogással készült Tündérmező öröksége pályázat képviselheti Magyarországot a „Kiváló Európai Desztinációk" uniós mezőnyében

Az uniós támogatással zajló EDEN pályázatot ezúttal kulturális témában, a „Vidéki MÚZSAkerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók" címmel hirdette meg a projekt hazai megvalósítója, az MTÜ. A hazai verseny célja olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek helyi kulturális kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai ajánlatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára, hozzájárulva a szezonalitás oldásához is.

Az MTÜ felhívására 17 nevezés érkezett, a győztes kiválasztására egy szakmai záró konferencián került sor. A szeptember 15-én megrendezett eseményen az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd a szakmai döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri így nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós-Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, ez azt is jelenti, hogy Pécs immár háromszoros EDEN-győztes desztináció.

2017-ben viszont a másik nyertes, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatát fogják az Európai Bizottság elé terjeszteni, így ez a desztináció lesz jogosult egyúttal a ,,Kiváló Európai Desztináció" – European cím használatára.

A döntőbizottság tagjai:

Dr. Balogh Tamás, Miniszterelnökség Örökségvédelemért  Felelős Helyettes Államtitkársága, Közigazgatási főtanácsadó

Krucsainé Herter Anikó, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért felelős helyettes államtitkár

Dr. Princzinger Péter, Magyar Turisztikai Ügynökség, Turisztikai tudás és innovációs vezérigazgató-helyettes

Ahogy dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, a döntőbizottság tagja a díjátadáskor fogalmazott, azért döntöttek így, mert az ügynökség a rendelkezésére álló eszközökkel így tudja leginkább segíteni a hazai turizmus fejlődését, miután Pécs két korábbi győzelme okán már részesült a kiemelt európai ismertséget jelentő promóciós lehetőségből.

A Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatban a zsűri különösen nagyra értékelte, hogy kisebb látványosságokat és határon túli vonzerőket is bekapcsolt az élményláncba. A térség a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója, a projekt emellett egyéb attrakciókat is felfűz a tematikus útra, és örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét tárja a turisták elé. Nemzetközi piacokon való promócióját a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden/) segíti, helyet kap továbbá az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben is. Mindkét hazai győztes marketingeszközeinek fejlesztéséhez kétmillió forint értékben járul hozzá az MTÜ, és felkerülnek egyúttal az ügynökség microsite-jára, a http://eden.itthon.huhonlapra is. Az oldalon hamarosan elérhetők lesznek a zárókonferencián bemutatott prezentációk és a döntős pályázók turisztikai csomagajánlatai is.

Háttérinformáció

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" címet elnyert desztinációk bemutatása:

Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Pályázat címe: Tündérmező öröksége - Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken

A Felső-Tisza-vidék a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója. De nemcsak e műemlékek magas száma, hanem azok művészi színvonala is rendkívül jelentős. Ami igazán különlegessé teszi ezeket a gyönyörűen díszített templomokat, hogy a középkor és a reformáció korának öröksége egyszerre látható bennük.

E vidék legjelentősebb kulturális örökségei közé tartozik számos vár, kastély és kúria is. A szabolcsi földvár hazánk egyik legjelentősebb honfoglalás kori emléke. Említésre méltóak a terület ipartörténeti műemlékei is (túristvándi vízimalom, tarpai szárazmalom)

A Felső-Tisza-vidék a magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Szatmárcsekén született meg a Himnusz, az Európában egyedülálló kopjafás temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc. Ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, Tiszacsécsén, ezen a „tündérszigeten" élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond. Bessenyei György Tiszabercelen született, itt tekinthető meg emlékháza. A modern magyar prózaírás kiválósága, Krúdy Gyula Nyíregyháza szülötte. A határon túli Szatmár szintén számos irodalomtörténeti emlékhellyel büszkélkedhet. (Érmindszent, Sződemeter, Nagykároly)

A szilva hazájaként is említhetjük ezt a vidéket, a híres nemtudom szilvából készül a szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Kiváló pálinka kóstolóházak találhatóak itt, az almára, a szilvára és egyéb kultúrnövényekre számos gasztronómiai fesztivál épült, amelyek meghatározó elemei a térség kulturális turizmusának.

A 2009-ben létrejött középkori templomok útja nem csak a középkori templomokat fűzi fel egy tematikus útra, hanem örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálja.

A térség legfőbb, kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei:

- református templomok (Csaroda, Tákos, Lónya, Márokpapi, Vámosatya, Tarpa, Nagyszekeres, Vámosoroszi, Kölcse, Túristvándi, Szamosújlak, Gyügye, Sonkád, Nagyar, Csenger, Szamostatárfalva, Csengersima, Gacsály, Szabolcs, Laskod, Vaja, Anarcs, Nyírbátor, Nyírmihálydi, Piricse),

- római katolikus templomok (Ófehértó, Nyírtbéltelek),

- Máriapócsi Kegytemplom, tarpai szárazmalom, túristvándi vízimalom, szatmárcsekei csónakfejfás temető, tiszacsécsei Móricz Zsigmond emlékház,  szabolcsi földvár, vajai Vay-várkastély, vásárosnaményi Tomcsányi-kastély, nyírbátori Báthori Várkastély és Panoptikum, tiszadobi Andrássy-kastély, nagyari Luby-kúria, szabolcsi Mudrány-kúria, mándoki Forgách-kastély, cégénydányádi Kölcsey-Kende-kúria, kállósemjéni Kállay-kúria, baktalórántházi Dégenfeld-kastély, tuzséri Lónyay-Odescalchi-kastély, tiszadobi Andrássy-kastély.

Kárpátalja látnivalói: gerényi rotunda, csetfalvai református templom, beregszászi történelmi városközpont, nagyszőlősi Kankó vár és Perényi-kastély, kismuzsalyi romtemplom, Huszt vára, Palágykomoróc, Visk.

A Partium látnivalói: református templomok (Ákos, Bere, Csomaköz), kaplonyi római katolikus templom és kripta, Tasnád, nagykárolyi Károlyi-kastély, Erdőd, Érdmindszent.

Az összefogás által érintett települések: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Anarcs, Baktalórántháza, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Csegöld, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kisvárda, Kölcse, Laskod, Lónya, Márokpapi, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szabolcs, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Székely, Tákos, Tarpa, Tiszakóród, Tiszaszentmárton, Tornyospálca, Túristvándi, Túrricse, Vaja, Vámosatya, Vámosoroszi.

Kárpátalja: Akli, Bene, Beregszász, Csetfalva, Feketeardó, Gerény, Huszt, Munkács, Nagybégány, Nagymuzsaly, Nagyszőlős, Palágykomoróc, Técső, Ungvár, Visk.

Szatmár megye: Ákos, Bere, Csomaköz, Egri, Kaplony, Krasznabéltek, Krasznacégény, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád, Vetés.

A fődíjat elnyert desztinációk mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevő számára elismerő oklevelet ad át. A záró konferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja és a pályázók turisztikai csomagajánlatai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/  weboldalon.

forrás: eden.itthon.hu

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280