MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 21:28

Kis híján emberéleteket követelt a gázmérgezés Nyíregyházán

  • Közzétéve Helyi hírek

Mentő- és tűzoltóautók fékeztek le kedden délelőtt a Nyíregyházi Egyetem egyik épülete előtt, ahová komoly vészhelyzet miatt riasztották a segítőket.mergezes e1511333261565©Pusztai Sándor/szon.hu

A hivatásos lánglovagokat ezúttal nem a perzselő tűz, hanem a mérgező gáz állította kihívás elé. A Kelet Magyarország napilap a helyszínen tartózkodó kollégájával egyetemben nemcsak a betegek hogylétének, hanem annak is igyekezett utánajárni, mi okozhatta a kis híján emberéleteket követelő balesetet.

A délelőtti órákban ugyanis a Sóstói úti felsőoktatási intézmény uszodáját kiszolgáló vegyszertárolóban vegyszerátfejtést végeztek. A folyamat során a beszállító cég helyszínen tartózkodó, átfejtést végző alkalmazottja észlelte, hogy két, egymással reakcióba lépő, az uszoda vízkezeléséhez használt vegyszert öntött össze tévedésből, aminek következtében klórgáz képződött. A hibát észlelve vízzel hígította azt, de így sem sikerült elkerülni a bajt.

– Látva a történéseket, s észlelve a hibát, értesítették a katasztrófavédelmet. Az egyetem munkatársai természetesen még a kiérkezésük előtt, haladéktalanul megkezdték az uszodában tartózkodók kimenekítését, akik közül többen már köhögtek, erős, szúrós szagot éreztek, fulladásra panaszkodtak – tájékoztatta a Kelet Magyarországot Béres Tamás. – A szakhatóságok a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve megkezdték az eset kivizsgálását. Információink szerint hat könnyebb sérültet láttak el a megyei kórházban, közülük négyen már kedden délután hazamehettek – tette hozzá a Nyíregyházi Egyetem pr-referense.

Kilenc, az uszodában tartózkodó személy került be fulladásos, köhögéses tünetekkel a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Beteg­ellátó Centrumába kedden – tájékoztatott Vitkai Éva, a megyei kórházak és egyetemi oktatókórház sajtófőnöke.
A betegek közül hárman közepesen súlyos, hatan enyhébb klórgáz-mérgezést szenvedtek. Pár órás megfigyelésre minden hallgató bent maradt az osztályon, az enyhébb mérgezettek tegnap már elhagyhatták a kórházat. A súlyosabb mérgezettek az állapotuktól függően mehetnek majd haza.

Mint ismeretes, a klórgáz az orr, száj, kötőhártya és légutak nyálkahártyáit erősen izgató gáz. Az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdőödémát okozhat, ennek kialakulásának esélyét csökkentheti a kezelés során kapott szteroid.

forrás: szon.hu

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280