Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 21:29

Budapesti kiránduláson jártak az aranyosapáti iskolások

  • Közzétéve Helyi hírek

Az Erzsébet Tábor keretén belül az Aranyosapáti Általános Iskola 25 tanulója és 3 pedagógusa 2017. december 11-én egy budapesti látogatáson vett részt.

aranyosapati orszaghaz 1Fotó: Dr Tilki Attila

Reggel 6 órakor busz jött értünk az iskola elé, amely vitt minket a fővárosba, ahol az egynapos kirándulás keretein belül megtekinthették a gyerekek a Művészetek Palotájábanaz "Advent hava" című előadást. 

aranyosapati orszaghaz 1 1

A téli napforduló (december 21.) környékén számos népszokás élt a magyar hagyományban. A lucázást, a betlehemezést, a regölést ma is sokan ismerik, de ki tud a Borbála-napi kotyolásról, a december 6-án tartott Miklós-járásról, a karácsonyi kántálásról, az ostya- és vesszőhordás szokásáról, a János-napi áldásról, a december 28-ai aprószentekelésről (más néven odoricsolásról, suprikálásról, csapulásról), vagy a szilveszteri kongózásról, csergetésről, nyájfordításról? Aki még nem hallott ezekről, most megismerhette őket a Turai Hagyományőrzők közreműködésével, akik a program egy órájában lepergették egy eseménydús hónap legfontosabb pillanatait.

Az előadás után elsétáltunk a Parlamenthez, megcsodáltuk az ország egyik legszebb épületét.

aranyosapati orszaghaz 2Fotó: Dr Tilki Attila

A diákok betekintést nyerhettek az Országház működésébe és mindennapi életébe. Nagyon jól éreztük magunkat és a programok is tökéletesen tükrözték a parlamenti élet mindennapjait és történelmi múltját. Végig hallgattuk az idegenvezetőt, aki sok-sok érdekességet mesélt nekünk az épületről. Itt találkozhattunk Dr Tilki Attila képviselő Úrral, akinek köszönjük, hogy tett velünk egy sétát az Országházban. A parlamenti sétán megtekintettük a koronázási ékszereket is és egy kiállítást.

aranyosapati orszaghaz 3Fotó: Dr Tilki Attila

Ezután a tartalmas programban bővelkedő nap után vidáman és élményekkel gazdagodva tértünk haza kis falunkba. Köszönjük az Erzsébet Tábornak, hogy lehetővé tette számunkra ezt a kirándulást!

Benkő Zsigmondné

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280