Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 14, 19:02

A Doni hősökre emlékeztek

  • Közzétéve Helyi hírek

Koszorúzási ünnepséget tartottak a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából a megyeháza falán elhelyezett emléktábla előtt. A Trianoni Társaság és a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezete a magyar királyi második honvéd hadsereg hőseire emlékezett.

don1fotó©Szarka Lajos (nyíregyhaza.hu)

A Trianoni Társaság 5 évvel ezelőtt helyezte el a doni hősök emléktábláját a megyeháza falán, azóta minden évben megemlékeznek a doni csatában elesett megyebeli hősökről.

don4fotó©Szarka Lajos (nyíregyhaza.hu)

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A németek igényeit hosszas alkudozás után sikerült leszorítani, de azon az áron, hogy a magyar csapatokat hadászatilag a németeknek rendelték alá, felfegyverzésüket tekintve pedig csak szóbeli ígéretet kaptak Berlinből. Hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.

don2fotó©Szarka Lajos (nyíregyhaza.hu)

"Azért fontos emlékeznünk a doni ütközetre, mert ez egy nagyon nagy tragédiája a magyar nemzetnek. Egyrészt emlékeznünk kell a hőseinkre, akik ott vesztették az életüket, olyan körülmények között, amelyeket ma már talán el sem tudnánk képzelni. Hihetetlen hidegben, olyan felszereléssel és olyan háborúban, amelynek a végkimenetele már eleve kudarcra volt ítélve. Másrészt a múltunkat sem szabad elfelejtenünk és a következő generációkkal is tudatnunk kell azt, hogy mi történt ezekben az időszakokban. Azért, hogy még egyszer ne történhessen meg és azért, hogy az ottani katonák nevére méltón tudjanak emlékezni."

– mondta el Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke.

don3fotó©Szarka Lajos (nyíregyhaza.hu)

A megyéből 4500-an indultak csatába, ebből 3700-an már soha nem tértek haza.

Kanócz Rita / nyiregyhaza.hu