Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 15:40

Állandó lesz Románia irányába a Zajta-Nagypeleske közötti határátkelőhely

  • Közzétéve Helyi hírek

A romániai Szatmár megye és a magyar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határon található három ideiglenes határátkelőhely közül legalább egy állandósítását számos fórumon kérték már az RMDSZ politikusai, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok is.

2 noszfu8

A majd egy éve tartó, különböző szintű, és határon is átnyúló lobbi eredményeként hétfőn a román-magyar határszakaszon  két állandóvá minősített átkelő közül  az egyik a Nagypeleske- Zajta közötti lett.

Hétfőn Bukarestben járt Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, aki több ügyben is egyeztetett Teodor Melescanu, román külügyminiszterrel. Szijjártó az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának tagjaival is találkozott, ahol elmondta, hogy megegyezett a román és a magyar fél egy újabb határátkelő megnyitásában. A tíz ideiglenes, csak hétvégén nyitva működő határátkelőből kettő állandó jelleggel működni fog.

Az egyik a Szatmár megyei Nagypeleske-Zajta határátkelő lesz!

A jogi illetve technikai előkészületeket pedig mindkét fél megkezdte már. „A szatmáriak nagyon nagy szükségét érezték egy újabb határátkelőhelynek, amely tehermentesíti a többit, így jelentősen csökkenni fog a várakozási idő az átkelésnél. A lakossági igények valósak voltak, hiszen a Pete-Csengersima átkelőnél nagyon nagy a várakozási idő, a kamion-forgalom pedig nehezíti a közlekedést is, mert a határ felé vezető sávon több kilométeres sor is kialakul. Örülünk, hogy a két ország külügyminiszterei a Nagypeleske-Zajta határátkelő állandóvá tétele mellett döntöttek, mert a közlekedési tanulmányok is ezt tartják a leghasznosabbnak” – mondja Magyar Lóránd.

„A schengeni csatlakozásra várva EU-s forrásokból az ideiglenes átkelőkhöz vezető utakat mindkét ország felújította. Fontos, hogy legalább egy ideiglenese működő szatmári határátkelő állandóvá váljon. Az új határátkelőhely a többi tehermentesítése mellett egy másik fontos szerepet is betölt: gazdasági fellendülést hoz a határ mindkét oldalán található település számára” – fűzi hozzá Turos Lóránd.

A Nagypeleske-Zajta közötti átkelő állandósítása azért a legcélszerűbb, mert csak 11 kilométerre van a Pete-Csengersima átkelőtől, így az utazóknak nem kell nagy távolságot megtenniük az új, immár állandósított átkelőig, ahonnan  pedig könnyen el lehet jutni a magyarországi 49-es főútra (Rozsály, Fehérgyarmat) onnan pedig tovább az M3-as autópályára.

forrás: frissujsag.ro

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280