Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 4:48

Ismét megúszhatja a börtönt a tornyospálcai gyilkos

  • Közzétéve Helyi hírek

Másodszorra is megúszhatja a börtönt T. Béla (38), aki a gyanú szerint bestiális módon halálra szúrta édesapját januárban a szabolcsi településen.

tornyospalcaFotó©Grnák László

A férfi 2003-ban horrorfilmbe illő módsze­rekkel végezte ki menyasszonyát, I. Beatrixet (†22) is, Fényeslitke egy elhagyatott részén. Szörnyű tettét akkor mindössze pár évnyi elmegyógykezeléssel megúszta: beszámíthatatlannak nyilvánították.

T. Béla szabadulása után pár esztendeig csendes, visszahúzódó életet élt. Már falubelijei is úgy gondolták: megbánta tettét, és jó útra tért.

– Éjjel-nappal dolgozott a családi vállalkozásban – mesélte egy neve elhallgatását kérő helyi asszony. – Senkivel semmi konfliktusa nem volt, bár a tornyospálcaiak többségében mindig maradt félsz. A bajok akkor kezdődtek, amikor már nem a szülei adták be neki a gyógyszereit. Egy ideig még szedte a pirulákat, ám végül abbahagyta. Azután tört rá apjára, és minden előzetes figyelmeztetés vagy vita nélkül addig szúrta, amíg meg nem halt.

Második gyilkossága után T. Béla az előzetes letartóztatását elrendelő bírónak sem tudta megindokolni, hogy ­miért ölte meg édesapját, aki a legnehezebb pillanatokban is kiállt mellette.

A gyanúsított börtönbe került, ahol információink szerint a rabok és az őrök is féltek, hogy mikor kattan be és támad rájuk a férfi.

Ettől azonban már nem kell tartaniuk. Úgy tudjuk, hogy a második gyilkossági ügyben kirendelt elmeorvos szakértő úgy véli: a férfi ezúttal is beszámíthatatlan volt, amikor a pengével lesújtott gyanútlan apjára.

– Az ügyész indítványozta, hogy a bíró szüntesse meg a gyanúsított előzetes letartóztatását, és egyidejűleg rendelje el az ideiglenes kényszergyógykezelését. Ezt pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani – erősítette meg értesüléseinket dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ügyészség sajtószóvivője.

– Beigazolódott, amit már az előzetes letartóztatás idején is sejteni lehetett: kóros elmeállapot állt fent az elkövetés időpontjában. Valószínűsíthető, hogy ügyfelem előzetes letartóztatását megszüntetik, és elrendelik ideiglenes kényszergyógykezelését – magyarázta dr. Solt Szilvia, a gyilkossággal gyanúsított T. Béla ügyvédje.

A szabadulása már orvosi vélemény kérdése

A kényszergyógykezelést az elmeorvosi vélemény nyomán a bíróság rendelheti el. Ez a kezelés azonban határozatlan ideig tart, egész addig, amíg a betegségből eredő bűnismétlés veszélye már nem áll fenn. Ez viszont már nem bírósági, hanem orvosi kérdés.

forrás: blikk.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280