Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Oct 15, 22:06

Gasztronómia felsőfokon - Kiválóan szerepeltek a II. Rákóczisok a szolnoki Pelikán Kupán

  • Közzétéve Helyi hírek

A Tisza fővárosában tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Pelikán Kupa Gasztronómia Kiállítás és Verseny, ahol az ország legjobb szakács, pincér és cukrász tanulói mérték össze tudásukat. A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, szakmai előadások, bemutatók és kóstolók emelték.

30716328 1579982925383126 5944188132973871104 n 1

Április 14-én, szombaton reggel már 6 órától nagy lelkesedéssel ugyanakkor tele izgalommal készültek elő a tanulók az aznapi, igen csak magas színvonalú megmérettetésre. A rendezvény megnyitóján megkülönböztetett tiszteletet érdemelt a Jász-Nagykun-Szolnok megye Közgyűlési elnöke Kovács Sándor úr, aki közösségi oldalán is megosztotta élményeit a versennyel kapcsolatban: „Ez valóban gasztronómia felsőfokon, mint ahogyan a szervező Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdeti! A mai Pelikán Kupán tehetséges cukrász, szakács és pincér tanulók versenyeztek az ország minden részéről. Látható, hogy jól képzett, kreatív utánpótlásból nincs hiány…”

30184534 1778287155565265 1296442474 n

Továbbá jelen voltak még eme nemes eseményen Szabó István Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Szilágyi János Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kiss Róbert Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója, valamint ifj. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. A pályamunkákat a legjobb magyar cukrászokból, szakácsokból és felszolgálómesterekből álló zsűri értékelte ezen túl országosan, nemzetközileg és világszínvonalúan elismert szakemberek is részt vettek.

A Kisvárdai Szakképzési Centrum II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai is megmérettették magukat szakács- és pincér tanuló kategóriában. Nagyon hosszadalmas előkészültek előzték meg a verseny napját, de tanítványaink teljes elszántsággal odatették magukat a nemes cél érdekében.

30739417 1775844165809564 7394968673280065536 n

„Szakács tanuló” kategóriában Orgován Dániel 11.B osztályos diák csillogtatta meg tehetségét, akinek a feladata a következő volt: 1 db 6 személyes dísztál, plusz egy bemutató tányér és 2 db előétel, melyből 1 adag hidegen és 1 adag melegen elkészített előétel, hidegen tálalva.
Dani munkáját arany minősítéssel értékelte a szakmai zsűri, ezen túl kategóriájában a legeredményesebben szerepelt, amiért külön díjban is részesült. Felkészítő tanára Gajdán Antal, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes séf; szakácsmester valamint szakácsoktató.

30724559 1581887215192697 4313579429403033600 n

„Pincér tanuló” kategóriában Lizák Noémi Orsolya és Sinka Ádám 13.J osztályos növendékeink mérettették meg magukat. Első körben egy szakmai totó kitöltése volt a feladatuk, ezután egy francia palacsintakülönlegesség a „Crepes Suzette” flambírozását végezték el végül a szakmai zsűrinek elmondhatták az ötfogásos menüsorhoz készített étel valamint a hozzá tartozó ital ajánlatukat melyet a Szent László emlékév alkalmából állítottak össze. Nagyszerű összhangban dolgozott a két tanuló, munkájukat arany minősítéssel értékelték a szakmai zsűri tagjai. Felkészítő tanáraik Dér Sándorné Éva tanárnő, valamint Katona György tanár úr, akik az utolsó pillanatig öntötték a lelket a tanulókba.

30785271 1777964842264163 1118797066 n

Az eredményhirdetésen elhangzott: „Ki korán kel, aranyat lel.”  Diákjainknak sikerült megtalálniuk azt a bizonyos aranyat, mely nem sikerülhetett volna felkészítő tanáraik áldozatos munkája nélkül. Bízunk abban, hogy a jövőben is legalább ilyen sikerrel térnek haza tanulóink, és reméljük a későbbiekben is kamatoztatni tudják majd az itt megszerzett tudásaikat.

Sinka Ádám

30723579 1775844052476242 6617652851961233408 n