Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 23:09

Kávészünet Zenekar koncertje a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola Aranyosapáti Tagiskolájában

  • Közzétéve Helyi hírek

A Kávészünet elnevezésű zenekar 2018.április 18-án 14 órakor adott koncertet az iskola tanulói részére. A zenekar repertoárja jól illeszkedik az általános iskola irodalom tananyagához.

aa1

Az előadott dalok között szerepeltek többek között olyan klasszikus magyar költők megzenésített versei, mint József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor. Móra Ferenc:A cinege cipője,Hollós Korvin Lajos:Csonka verse is elhangzott. A kortárs költők közül Juhász Magda De jó lenne című megzenésített verse csendült fel. A tanulókat az intézmény pedagógusai előzetesen, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások keretein belül készítették fel a programra. Az irodalom órákon, napközis és tanulószobai foglalkozásokon meghallgatták a dalokat, megtekintették a megosztókon elérhető videoklipeket. Kiemelt figyelemmel készültek a felső tagozatosok József Attila: Mama és Ady Endre: Párizsban járt című verséből.

aa4

A koncert az első számtól az utolsóig interaktívan zajlott. Az előadóművészek az iskola tanulóközösségét játékokkal, kérdésekkel vonták be az előadásba. Együtt szavalással keltették fel a gyerekek érdeklődését. A tanulóközösség teljes létszámmal részt vett az előadáson, illetve az adott időszakban beosztott, jelenlévő pedagógusok is aktív résztvevői voltak a programnak.

aa6

 

Fontos célja és eredménye a program megvalósításának, hogy a tanulók életkoruktól függetlenül úgy ismerkednek meg a szépirodalmi műfajokkal, fogalmakkal, művekkel és alkotókkal, hogy az előadóművészek a könnyűzene eszköztárát felhasználva „fogyaszthatóvá”, befogadhatóvá és jobban érthetővé teszik a korosztály számára ezeket a kategóriákat. Továbbá a közös koncertélmény olyan közösségformáló erő, amire a további közösségfejlesztés szempontjából az iskola építeni tud.

aa5

 

A gyerekek az együtt éneklés, együtt mozgás élményét megtapasztalva érezhették a közösséghez való tartozás élményét. Az iskola tanulóinak nagy aránya hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. Ennek a széles rétegnek nagyon kevés lehetősége van olyan programokon részt venni, mint a fent említett koncert. Tehát a program arra is jó volt, hogy enyhítse a társadalmi különbségeket, segítse megteremteni az esélyegyenlőség, olyan gyerekeket is kulturális javakhoz hozzájuttatni, akiknek a családi háttér ezt nem teszi lehetővé. Összességében a gyermekeinkre nagyon jól és sokoldalúan hatott ez a koncert . Házi feladatot is kaptak a gyerekek: mi a vers címe, és ki írta ?„Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,” A vers megzenésített változatát meghallgathatták a résztvevők.

aa2

 

A program végén a gyerekek hosszú vastapssal köszönték meg a kedves, jó hangulatú előadást. A diákjaink megérezhették egy ilyen irodalmi értéket képviselő zenekar koncertje is lehet igazi jó „ buli” hangulatú. A koncert egyszerre nyújtott a gyerekek számára kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást.

Benkő Zsigmondné

aa3

aa7

aa8

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700