Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

Roma Kulturális Napot tartottak Gemzsén

  • Közzétéve Helyi hírek

Már hagyomány Gemzsén, a szabolcsi községben hogy minden évben megrendezik a Roma Kulturális Napot.

gemzse5

Az idén is sokan jöttek el a faluból és a környékbeli településekről, hogy együtt lehessenek, visszatekinthessenek a múltba, feleleveníthessék a hagyományokat, megemlékezzenek a környék sikeres roma származású embereiről.

A rendezvényt Szolnoki András, helyi roma vezető nyitotta meg, majd Varga Sándor Gemzse polgármestere és Lakatos István a Lungo Drom alelnöke köszöntötte a megjelenteket. 

A kulturális rendezvény a gemzsei gyerekekből álló Kispacsirták énekegyüttes Cigány Himnuszával kezdődött, majd a község gyermekeinek, óvodásoknak és iskolásoknak a műsora következett, amelyben volt tánc, vers, ének, és bábjáték.

A rendezvény helyszínén egy szabadtéri kiállítás is megnyílt, a környékbeli, szabolcsi roma származású hírességek ismerhettek meg az érdeklődők, és amelyről a rendezvény részeként Szolnoki András adott bővebb felvilágosítást.

Egy különálló részen azokat a mesterségeket elevenítették fel, amelyeket a romák hagyományosan végeztek, kötöttek seprűt és kosarat, de kialakítottak egy vályogvető gödröt is, ahol folyamatosan készültek a sárból és törekből kialakított téglák.

gemzse

Az ebéd és mulatozás előtt a Nyírmadáról érkezett táncosoké volt a terep, fergeteges műsort adtak elő a Rózsaszirom együttes táncosai.

Ebédre a szokásos gulyás és slambuc készült, amelyet most kiegészítettek helyi roma ételekkel, a száraz paszullyal és a pezsgős pogácsával. Ebéd után kötetlen táncos mulatsággal zárult a rendezvény.

gemzse1

gemzse2

gemzse3

gemzse4

gemzse6

gemzse5

gemzse7

gemzse8

gemzse9

gemzse10

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280