MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 19:37

Mintha már egyetemisták lennének a kisvárdai besisek

  • Közzétéve Helyi hírek

"Mintha már egyetemisták lennénk", ezzel a címmel tartott Falus András akadémikus műhelyfoglalkozást a kisvárdai Besiben

besi 010

A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban a közelmúltban ismét műhelyfoglalkozást tartott Falus András akadémikus a biológiából emelt szinten érettségizni akaró diákoknak. Az interaktív beszélgetés a „Sok kicsi sokra megy” elnevezésű tehetséggondozó program keretében valósult meg a Nemzeti Tehetséggondozó Program (NTP-MTTD-17) támogatásával.

Az alkalmon a tumorimmunológia témájába nyertek bepillantást a diákok, mely azon túl, hogy a felvételihez szükséges immunológiai ismereteiket elmélyítette, számos olyan információval is gazdagodtak, amelyek nemcsak az egyetemi tanulmányaik alatt lehetnek majd hasznosak, de kamatoztatni tudják a hétköznapi életben is. Professzor úr előadásában beszélt arról, hogy a daganatok keletkezésének hátterében egyre pontosabban azonosított genetikai (pl. mutációk) és epigenetikai (pl. életmód) tényezők állnak. A daganatok fennmaradásáért és terjedéséért viszont elsődlegesen az immunrendszer nem megfelelően működő mechanizmusai felelősek. A tumorimmunológia eredményei a deficites immunválasz mechanizmusairól valamint a sikeres terápia stratégiáiról szólnak.

besi 014

Az egészségügyi, gyógyszerészi, mérnöki pálya felé orientálódó diákok kicsit úgy érezték magukat a kétórás foglalkozás alatt, mintha már egyetemisták lennének, és az előadás alatt megfogalmazódott kérdéseikre is szívesen válaszolt az előadó.

Néhányukat már ismerősként köszöntötte professzor úr, hiszen a veszprémi Lovassy Gimnázium valamint az EDUVITAL Alapítvány által szervezett országos egészségbiológiai verseny döntőjében is találkoztak. A Baksa Evelin, Krakk Bíborka és Szakszon Eszter alkotta csapat az 1.,  az Egyed Emese, Sipos Anita és Székely Bence alkotta csapat a 3. helyet hozta el a „Gyermekek megmentője” elnevezésű versenyről tavaly ősszel.

besi 011

A már második éve működő tehetséggondozó programunkat úgy állítottuk össze, hogy a tehetségígéreteket és a szunnyadó tehetségeket minél hatékonyabban tudjuk megszólítani. Számukra egy komplex program keretében a tanulás-módszertani és önismereti foglalkozásokon, neves előadókkal való személyes találkozások révén és a felfedezési tapasztalatokat nyújtó sokszínű foglalkozások alkalmával a természettudományok iránti elköteleződésüket és számos kompetenciájuk fejlődését segíteni tudjuk.

Tóth Szilvia, a „Sok kicsi sokra megy” tehetséggondozó program szakmai vezetője

besi 012

besi

besi 013

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280