Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 6:43

Húsvéti szokásokkal, hagyományokkal ismerkedtek az aranyosapáti gyerekek

  • Közzétéve Helyi hírek

Izgalommal várták az aranyosapáti gyerekek a húsvét közeledtét, már hagyomány az iskolájukban, hogy ebben az időszakban játékos formában ismerkedhetnek meg az időszakra jellemző hagyományokkal.

DSCF4375

2016. március 17.

Nyitónap Nagy izgalommal és lelkesedéssel vártuk március 17-ét. Olyan napot szerettünk volna tervezni, szervezni, amely méltó a projekt indulásához, megfelelő hangulatot teremt a gyerekeknek és sugallja, hogy mi is várható az elkövetkezendő hétben.

DSCF4351

A megnyitó ünnepségen a témahét programját ismertettük, illetve tájékoztattuk a gyerekeket az első nap várható eseményeiről A nap folyamán a következő feladatok várták a lelkes gyerekcsapatot: Megnyitó, filmnézés: A nagy húsvéti tojásvadászat Tojáslogisztika

DSCF4353

2016.03.18.

Tojásvadászat,Nyuszi ugrás Mi a húsvét témakörét választottuk ilyen komplex feldolgozásra. Öt napon keresztül ismerkedtek a gyerekek a húsvét szokásaival, eredetével, hagyományaival, jelképeivel. Meghívtuk iskolánkba Kocsis István parókus urat is, aki örömmel fogadta a felkérésünket, hogy ő tartson előadást a gyerekeknek a húsvét vallási vonatkozásáról. Hisz ki tudott volna hitelesebben és a gyerekek számára érdekesebben beszélni erről.

DSCF4359

A témahét minden napján valami új ismerettel, tevékenységgel ismerkedtek meg a tanulók. Puliszkafőzés: Egy igazi klasszikus ételt készítettünk, talán egy kicsit másképpen, mint ahogyan nagymamáink készítették. A kukoricalisztből, vízből (esetleg tejből) készült kásás ételt Pápai Páriz Ferenc evangélikus református lelkész és író említette először 1708-as szótárában. Iskolánk tanulói megkóstolhatták a puliszkát savanyú káposztával, szilvalekvárral, tejjel.

DSCF4361

A nap folyamán minden osztály húsvéti sarkot készített és mutatott be. A tamulóink osztályról-osztályra jártak és megismerkedtek a húsvéti jelképekkel, szokásokkal. A gyerekek a nagy húsvéti tojásvadászat c. filmhez illusztrációkat készítettek, amelyeket elhelyeztünk az iskolánk falán. Mindenki a saját elképzelését, fantáziáját használva, a maga választott technikát alkalmazva készítette el a saját rajzát.

DSCF4363

Húsvéti témahét az iskolában. A záró nap rendezvénye a Húsvéti vetélkedő volt talán a legnagyobb siker. Külön versenyeztek az alsósok, majd a felsősök. Itt a gyerekek előadták a szavakból alkotott verseket, locsolkodós jeleneteket mutattak be.

DSCF4365

A vetélkedő feladatai: tojás vezető verseny, répagyűjtés, teszt, főtt tojásból állatok kirakása, nyuszi báb készítése, tojásgurítás, kanálba helyezett tojás egyensúlyozása, „baribáb” készítése, „nyusziugrás”, tojástapogató, tojásvágó, tojáskirakó.

DSCF4367

Én úgy érzem a témahét sok, új ismeretet nyújtott a gyerekek számára. A megtapasztalás, a saját munka öröme reményeink szerint még maradandóbb és az életben is használható tudáshoz jutatta őket.

DSCF4369DSCF4377

Benkő Katalin intézményvezető

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280