Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 15, 11:24

Rosszullétet okozott a szén-monoxid Csengerben

  • Közzétéve Helyi hírek

Enyhe szén-monoxid mérgezést szenvedett egy ember szombaton este egy csengeri lakás fürdőszobájában, a Jókai utcában,ahol egy gázüzemű, átfolyós vízmelegítő üzemelt.

maszko tuzoltoillusztráció!

A mátészalkai hivatásos és a csengeri önkormányzati tűzoltók az átszellőztetés követően mutatták ki az alacsonyabb szén-monoxid koncentrációt, majd értesítették a gázszolgáltatót. A fűtést más módon oldják meg a hiba kijavításáig az ott lakók, a sérültet kórházba szállították. 

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, stb. okoz. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelők jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére. Fordítsunk figyelmet a vásárolt készülék minőségére és csak ellenőrzött helyről, tanúsítvánnyal ellátott készüléket vásároljunk.

Szintén rendkívül fontos, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. Különösen fontos a szellőztetés a fokozott légzárású nyílászárókkal, nagyteljesítményű páraelszívóval, külső kéménnyel ellátott, felszerelt épületeknél. Ne tömítsük el a régi nyílászárókat, ne takarjuk el a szellőzőket.

A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása okozta.


Dóka Imre tű. főhadnagy
megyei szóvivő
SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700