MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

A tiszaadonyi sajtüzem hamarosan szociális szövetkezetté alakul át

Új távlatok nyíltak meg az önkormányzati tulajdonban lévő tiszaadonyi kecskesajtgyártó üzem előtt, a Belügyminisztérium támogatásával ugyanis 127 millió forintos támogatással bővíthették a 670 lelkes beregi település sajtüzemét.

adony 1 e1543946338757Az idén eddig 16,5 tonna kecskesajtot állítottak elő a tiszaadonyi üzemben- © Fotó: KM

A szociális földprogram keretében kecskegidákat kapott 10-15 család, akik ezáltal tejhez jutottak, a szaporulatot pedig értékesíthették. Ahogy gyarapodott a kecskeállomány, egyre többen kaptak kedvet a tartásukhoz, a tejjel pedig kezdeni kellett valamit – mondta akkoriban Lakatos József.

A Kelet Magyarország napilap újra felkereste a tiszaadonyi polgármestert, és arra kértük, beszéljen a kapacitásbővítő beruházás óta eltelt néhány hónap tapasztalatairól.

– Decemberben egy csendesebb időszak következik, mivel most kezdődik az ellési időszak. Márciusig a kecskék nem adnak tejet, így az időjárástól függően várhatóan márciusban indul be újra Tiszaadonyban a sajttermelés – kezdte a tájékoztatást Lakatos József polgármester, aki hozzátette: az értékesítői munka a téli időszakban sem áll meg, ez azért is fontos, mert jövőre a termelést szeretnék fokozni, húsz százalékkal növelni.

– Ehhez pedig új piacok kellenek. Jelenleg 4–5 fővárosi vásárcsarnokkal állunk kapcsolatban, illetve több nagykereskedővel, valamint egy-egy hazai tulajdonban lévő áruházlánccal. Ezzel összefüggésben van egy szívfájdalmam, mégpedig az, hogy a megyeszékhelyen senki sem forgalmazza a tiszaadonyi kecskesajtot… Na, de talán majd jövőre! – bizakodott a polgármester.

– Egy pályázatnak köszönhetően hamarosan átalakulunk szociális szövetkezetté, ennek több pozitív hozadéka is lesz, többek közt az is, hogy az eddig közmunkás bért kézhez kapó alkalmazottak ezután a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot keresik majd, azaz átkerülnek a közfoglalkoztatásból a versenyszférába, ezzel pedig emelkedik a keresetük – tekintett előre Lakatos József.

TG/szon.hu

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280