Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 21:29

Miért kell várakozni Csengersimánál a határon?

Az ember úgy gondolná, hogy két EU tagállam között gördülékenyen megy az átkelés, vagyis ha van egy kis dolgunk a határ túloldalán (ez esetben Romániában), az átkelőre begördülve átadjuk az okmányainkat a határ őrzőjének (magyar oldalon a rendőrnek) aki belekukkant és tovább enged.

2 noszfu11

Románia EU csatlakozásával így is történt, de aztán megérkezett környékünkre a terrorveszély, és a veszélyre hivatkozva a román hatóságok bevezették a szigorított ellenőrzést. Ez annyit tesz, hogy minden utazó bekerül egy adatbázisba. Az adatbázisba kerülés folyamata a következő: A román határőr elveszi az útleveleket, vagy a személyi igazolványt (FIGYELEM, JOGOSÍTVÁNY ROMÁNIÁBA NEM JÓ) az utasoktól, aztán bepötyögi az adatokat egy számítógépbe. Útlevélnél elég az úti okmányt egy leolvasóba betenni, és a rendszer automatikus.

A Szatmárnémeti Friss újság foglalkozott tegnap a témával, és mit gondolnak kiket okoltak? Természetesen a magyar hatóságokat, akik szerintük nincsenek elegen, kevés a magyar rendőr Csengersimánál, nem tudnak elég sávot megnyitni.

Egy kedves barátom felhívott a minap és elmondta, hogy minden sáv dolgozott és így is másfél órát várakozott Magyarország irányába.

1 noszfu16

Nem akarom szétszedni a Szatmárnémeti Friss újság munkatársának a cikkét, csupán végzek egy egyszerű matematikai feladatot, és összeadok:

Akit érdekel a cikk itt megnézheti:  www.frissujsag.ro/egyelore-nincs-megoldas-a-petei-hataratkelonel/

3 noszfu5

Az újságíró szerint egy okmányellenőrzés a számítógépes rendszerben  csupán egy percet vesz igénybe, ebből induljunk ki!

Ha négy személy ül az autóban, akkor az 4 perc. Vegyük azt, hogy a román határőr nagyon gyorsan azonosítja a személyeket, vagyis összehasonlítja az okmányon lévő fotót, és az utas fizimiskáját, legyen erre 1 perc! A számítógépes ellenőrzés után kijön a bódéból, mosolyogva visszaadja az okmányokat, a sofőr beül az autójába, gázt ad és a következő autó beáll az ellenőrző pontra ismét 1 perc.

Akkor adjuk össze: 4+1+1=6, vagyis mivel egy óra 60 perc kijelenthetjük hogy szigorított vizsgálattal egy sávban egy ellenőrzést végző határőr egy óra alatt 10 ... tíz ...TÍZ olyan autót utasait tudja megvizsgálni, amelyben négyen ülnek!

Ebben a vizsgálatban nincs vízumellenőrzés, csempészcigi keresés, stb... csupán okmányellenőrzés az EU-s vagyis az elméletileg leggyorsabb sávban!

Szerintem ki lehet mondani, a várakozás oka a Csengersima-Petea határátkelőhelyen nem más mint a román szervek által bevezetett szigorított vizsgálat, és az ezzel járó bürokrácia. 

fotók:  frissujsag.ro

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280