Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 15:40

Ukrajnai nacionalisták provokációja a kárpátaljai magyarok és Magyarország ellen

A napokban valótlanságokkal tűzdelt Facebook-be­jegy­zést tett közzé a kárpátaljai helyzetről Sze­men Sze­men­csen­ko, a Sza­mo­pomics párt parlamenti képviselője, a Donbász önkéntes zászlóalj egykori parancsnoka. A magyarokat nyíltan szeparatizmussal (elkülönülés) vádoló írás különlegességét az adja, hogy szerzője az Ukrán Leg­felső Tanács nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának első elnökhelyettese.

ukrajnai nacionalistak provokacioja magyarok ellen

Szemencsenko meglehetősen terjedelmes írását Kárpátalja szépségének ecsetelésével vezeti be, de mindjárt fel is teszi a kérdést: „A mi Svájcunk marad-e Kárpátalja néhány év múlva?”

A szónoki kérdés megválaszolását a politikus azzal kezdi, hogy felemlegeti azt a gazdasági támogatást, amelyben a kárpátaljai magyarság részesül az anyaországtól.

„A megye területei Magyarországgal határosak. A magyar kormány programot dolgozott ki a vállalkozások ösztönzésére ezeken a területeken. Érthető, hogy a sajátjaiknak. 150 millió euró. Mit ad Ukrajna?...

A honatya említést tesz arról is – ami a kárpátalja lakosainak számára természetes –, hogy a Magyarországgal határos területeken az ukrán zászló mellett ott függ a magyar lobogó a közigazgatási épületeken.

A folytatásban a szerző igencsak elrugaszkodik a valóság talajától.

„Minden helyi közigazgatási egységben megszervezték az önvédelmet. Engedélyt kaptak a fegyvertartásra. A parancsnokokat Magyarországon képezték ki. Ugyanonnan jön a pénzügyi támogatás is” – írja.

A régióba látogató magyar nagykövet mindjárt két dologról érdeklődik: az oktatásról és a kultúráról. Természetesen nem az ukránról. Sok helyi iskolában már nem egészen ukrán a megítélése a világban zajló eseményeknek. Enyhén szólva” – teszi hozzá Szemencsenko.

Kifejti, a nacionalista magyar pártok megbízottai nemegyszer kijelentették, hogy hatalomra kerülésük esetén „jelentősen felgyorsul” a „magyar Kárpátalja” „integrációja”.

„Az úgynevezett DNR oldalán harcoló, volt kárpátaljaiakból és a határ menti területek lakóiból álló Szent István zászlóalj már rég nem egzotikum a helyiek számára. A Kárpátalja Ukrajnától való elszakításának eszméjét támogatók közül sokan finanszírozzák jelenleg ezt a zászlóaljat. Senki nem tépi le ezért a fejüket” – állítja a képviselő, aki – miként korábban – ezúttal sem árulja el, honnan szerzi információit.

A szerző hangsúlyozza, hogy jó néhány geo­po­li­ti­kai sze­rep­lő létrehozta Kárpátal­ján a maga szervezetét, s pél­daként ru­szin, illetve oroszbarát szervezetek nevét említi meg.

„Hogy milyen egyszerű megingatni a helyzetet, azt nem csupán a »munkácsi történet« mutatja, hanem a megyei tanács által viszonylag nemrég meghozott határozat a »referendumról« – folytatja Szemencsenko. – Hogy is volt ez? 1991-ben a helyi népszavazáson a lakosság 78 %-a a különleges önrendelkezésű terület státuszának megadására szavazott (Ukrajnán belül). 2016. április 5-én a megyei tanács úgy határozott, hogy a Legfelső Tanácshoz fordul »Ukrajna Alkotmányának módosításáért«”. Jelenleg a helyzet az alacsony start állapotában van. A Donyec-medencei választásokra várnak.”

„Mindezen körülmények Kárpátalját bármely szeparatista forgatókönyv túszává és könnyű prédájává teszik. Hogy most-e vagy néhány év múlva – nincs jelentősége” – vonja le a következtetést a szerző néhány bekezdéssel lejjebb.

Azután megtudhatjuk, miként menthető meg a honatya szerint az ország egysége.

„Ha nincs állam, a társadalom fog működni. Minden olyan, mint 2014-ben. Az egyetlen biztosítéknak a szeparatista forgatókönyv végrehajtásával szemben a kicsiny, de erősen strukturált hazafias szervezetek bizonyulhatnak, amelyek készek a határozott cselekvésre. Illetve pótlólagos visszatartó tényező a potenciális szeparatisták számára, hogy tudatában vannak, senki nem fog kukoricázni velük.”

A korábban a képviselő által alapított és vezetett Donbász önkéntes zászlóalj és „baráti szervezetei” már másfél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot a kárpátaljai ukrán nacionalistákkal, a Karpatszka Sziccsel – derül ki a bejegyzésből.

„Tagjai segítenek (az elemzéshez szükséges információk gyűjtésében) az Ukrajna Legfelső Tanácsának nemzetbiztonsági és védelmi bizottságában dolgozó képviselőknek” – teszi hozzá a szerző.

„Ukrajna számos megyéjének hazafias szervezetei Vo­liny­tól Luhanszk megyéig készek bármely pillanatban odautazni és támogatni a Karpatszka Szicset hazafias akciók lebonyolításában, a korrupció és a szeparatizmus elleni harcban” – hangsúlyozza Facebook-bejegyzésében Szemen Szemencsenko.

Az írást több ukrán országos és kárpátaljai weblap is átvette, ám csak elvétve fűztek hozzá kommentárt. Tudomásunk szerint országos szinten senki nem reagált arra a körülményre, hogy egy ismert politikus szeparatizmussal vádolt meg egy egész ukrajnai népcsoportot, illetve egy szomszédos, hivatalosan barátinak tekintett országot.

forrás:  karpataljalap.net 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280