1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 18, 19:50

Várhatóan 30 százalékkal fog nőni az kárpátaljai határátkelőhelyek forgalma.

Mintegy húsz új határátkelőhelyet kellene megépíteni Kárpátalján ahhoz, hogy akadálytalan legyen az európai uniós vízumliberalizáció hatályba lépésével megnövekedő utasforgalom - közölte csütörtökön Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója.

csapFotó/Illusztráció

A megyevezető személyes honlapján (Moskal.in.ua) azt írta, hogy kijevi hivatalos látogatása során átadta az ukrán közútkezelő vállalatnak és a kormánynak annak a 19 nemzetközi határátkelőhelynek a listáját, amelyeket Kárpátalján meg kellene építeni ahhoz, hogy biztosítható legyen az "uniós vízummentesség teljes értékű működése". A lista szerint az ukrán-magyar határon nyolc új átkelőt - köztük öt közútit és három tiszai komposat - kellene létesíteni. Az ukrán-román határon hat, az ukrán-szlovákon négy, az ukrán-lengyel kárpátaljai határszakaszon pedig egy átkelőre lenne szükség. A kormányzó szerint minden tervezett határátkelőhelyhez új utat kellene építeni vagy a meglévőt felújítani.

Hennagyij Moszkal emlékeztetett arra, hogy évek óta folynak a tárgyalások az új nemzetközi határátkelőhelyek megépítéséről az ukrajnai megye területén. Megjegyezte: a megye vezetése folyamatosan lobbizik Kijevben a probléma megoldása érdekében, mivel helyi szinten nem rendezhető az ügy, ehhez ugyanis nemzetközi szerződésekre lenne szükség. Jelezte, hogy idén mindössze a Nagypalád és Nagyhódos közötti határátkelőhely megnyitása esedékes, s a térségben már intenzíven folyik az új út építése, amelynek a befejezése szeptemberben várható.

Kárpátalján a határőrség helyi illetékesei azzal számolnak, hogy az Ukrajna és az Európai Unió között június 11-től hatályba lépő vízumliberalizációt követően 30 százalékkal fog nőni a határátkelőhelyek forgalma. 

-MTI-