MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

A vereckei magyar honfoglalási emlékművet akarták felrobbantani az ukrán nacionalisták

Az ukrán bíróság elrendelte azon személyek előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint fel akarták robbantani a vereckei magyar honfoglalási emlékművet.

vereckei emlekmu esoFotó:Balla D. Károly

A magyar emlékjelnél tervezett merénylet végrehajtásával gyanúsított terroristákat Kárpátalján vették őrizetbe. A két, cserkasszi és odesszai illetőségű férfi kocsijában a titkosszolgálat munkatársai megtalálták a robbantás eszközéül szánt gázpalackot, illetve a detonátornak szánt kézigránátokat. A napokban a banda harmadik tagja is rendőrkézre került, aki a megbízók és a végrehajtók között közvetített.

Verecrobbantok

A bűnszervezet ügyét az umani bíróság tárgyalja, mivel a nyomozás során bebizonyosodott, hogy szeptember 21-én ugyanők követték el a városba érkezett haszid zsidó zarándokok egyik gyülekezőhelye közelében végrehajtott robbantást. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülései szerint ezenkívül még számos más, Oroszországban és Ukrajnában elkövetett merénylet végrehajtásában is részt vettek, fejenként 300-500 dollár fizetség fejében.

A bíróság 60 napra rendelte el az előzetes letartóztatásukat. Amennyiben az ellenük felhozandó vádak helytállóak lesznek, 7 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Az SZBU állítása szerint a Vereckei-hágón álló magyar emlékmű elleni támadást Oroszországból rendelték meg az elüldözött volt ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjához közel álló körök – adta hírül a Cserkasszi Megyei Ügyészség sajtószolgálata.

Palkó István, szon.hu

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280