Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 12:56

Ismét kamionokat támadnak meg a migránsok Calais-nál! Kisvárdai sofőr volt az egyik átélő!

Ismét kamionokat támadnak meg Calais kikötőbe vezető A16-os autópálya lehajtó részénél az Angliába átjutni akaró migránsok. Péntek hajnalban tíz kamionból álló konvojt állítottak meg, majd a ponyvákat szétvágva bejutottak a raktérbe, ahol megbújva remélték, hogy átjuthatnak a szigetországba.

kamion3

A tíz teherautóból legalább öt magyar volt, ebből kettő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei. A kisvárdai Kemenyiczki Zsoltot, a támadás egyik átélőjét kérdeztük az átélt eseményekről:

Letelt a pihenőidőnk, és többedmagammal elindultunk Calais felé a kikötőbe, ahol a hajnalban induló kompra akartunk feljutni. Sötét volt még az autópályán, de az úton nem volt semmi probléma.

- Miért indultatok ilyen korán, amikor tudtátok, hogy a környéken az úgynevezett dzsungellakók kamionokat támadnak meg?

A dzsungelt már közel egy éve felszámolták, a környéken megszűnt az a tevékenység amikor migránsok ezrével várták a kamionokat hogy a pótokon a rakomány közé, vagy az alvázon megbújva próbáljanak Angliába jutni. Legalábbis azt hittük! Bár hallottunk híreket útakadályokról, úgy gondoltuk a francia rendőrök ezt már megoldották.

kamion0

- Szóval elindultatok a kikötő felé.

- Igen, az autópályán nem volt probléma, de a lehajtó közelében megállt a kamionoszlop. A migránsok blokádot raktak a lehajtónál, és mivel sötét volt, a konvoj első kamionja a utolsó pillanatban csak satufékkel tudott megállni.

- Hogyan néz ki ez a blokád, vagy útakadály?

- Mindent összeszedtek, amit a környéken találtak, szemetet, fagyökereket, dobozokat. Valójában nem nagy akadályok, egy kamion simán áttörne rajtuk, de a sofőrök féltik a munkaeszközeiket, a teherautójukat, inkább nem mennek bele. 

kamion1

- Nappal nincs útakadály?

 -Nappal látszna, így a migránsoknak nincs értelme lerakni őket, éjszaka viszont nagyon veszélyes. Már a kikötői rendőrök mondták el, hogy egy hónappal ezelőtt a sötétben egy áruszállító kisbusz rohant bele egy útakadály miatt blokkoló kamion hátuljába. A busz mindkét utasa meghalt.

- Szóval megállt a kamionsor, mi történt ezután?

- Csak annyit láttam, hogy a sötétből legalább száz migráns fut a kamionok felé. Első dolguk az volt, hogy minden kamionon behajtották a visszapillantó tükröt, így a sofőrök nem láthatnak hátra, de azt láttam, hogy az előttem álló teherautó pótkocsiján mit csinálnak. Felvágták a ponyvát, és vagy 10-15 ember bemászott a raktérbe.

kamion2

- Miért nem menekültél?

- Előttem, utánam is kamion, és az autópálya lehajtó egy sávos. Nincs lehetőség tovább menni sehová. Ilyenkor az ember bezárkózik a fülkébe, és várja hogy vége legyen a borzalomnak miközben hallja, hogy a pótkocsi tetején mászkálnak, kivágják, széttépik a ponyvát, és azt is hogyan ugrálnak be a raktérbe. Amikor minden elcsendesül és a franciaországban maradt migránsok elbontják az útzárat mi is indulhatunk tovább a kikötőig, ahol a francia határőrök kiszedték a migránsokat a rakterekből.

- Ilyenkor megbüntetik a sofőröket?

A franciák nem! Amikor beértünk a kikötőbe, a francia rendőrök kinyittatták a pótokat, és leterelték a migránsokat a raktérből, majd kutyákkal is átvizsgálták a kamionokat. Utánna a sofőrök, - köztük én - is átnézik az egész kamiont, mert ha az angolok a vizsgálat alatt megtalálnak akár egyetlen migránst is a sofőrt embercsempésznek titulálják és több ezer fontos büntetést vernek a nyakába.

kamion4

- Ha a francia rendőrök leterelik őket, akkor mi az értelme az egésznek?

Na, erre én sem jöttem rá! Az eset után értesítettem Péter Guszti barátomat, tudtam hogy ő akkor indult egy hasonló, angliai fuvarral, szóltam neki mire lehet számítani.

Péter Gusztáv és a lánya Abigél már tavaly is írt cikket nekünk a Calais mellet kialakult migránstábor, vagy ahogy ott hívták a dzsungel legvadabb időszakában az akkori állapotokról, ezért úgy gondolta most is a médián keresztül értesíti a magyar sofőröket.

Köszönjük Péter Abigélnek, hogy rajtunk keresztül felhívták a többi magyar sofőr figyelmét, hogy hiába a magas kerítés a migránsok még mindig gondot okozhatnak a calais-i kompkikötő felé tartó autópálya lehajtójánál!  Amíg a francia rendőrök nem intézkednek, inkább csak nappal, világosban közelítsék meg a kikötőt!

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280