Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 16:44

Csalódottan távozott az ukrán oktatási miniszter Brüsszelből

Csalódottan  távozott Brüsszelből az ukrán oktatási miniszter, ugyanis az Európai Parlament néppárti frakciójának külügyi munkacsoportjának ülésén a képviselők egyértelműen felhívták Lilija Hrinevics figyelmét az oktatási törvény kisebbségekre gyakorolt jogszűkítő hatásaira, és hogy az elfogadott intézkedés diszkriminálja az országban élő európai uniós anyaországokkal rendelkező kisebbségeket - közölte az MTI-vel Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője közleményében kedden.

hrinevics

A néppárti képviselő elmondta, hogy a megbeszélés során a képviselők hozzászólásaikban kiemelték, a törvény elvonja a kisebbségek eddig megszerzett jogait, időzítése a lehető legrosszabb, korábbi támogatóikból ellenségeket szereztek.

A román és magyar képviselők megjegyezték, noha az ukránok azt hangoztatják, hogy oroszellenes céllal fogalmazódott a törvény, az elfogadott intézkedés valójában az ellenséges kategóriába helyezi az uniós országokat is. Azt hangsúlyozták, hogy a törvény alkotmányos jogaiktól is megfosztja az ukrán állampolgárokat, ezért a Velencei Bizottság ajánlásainak alkalmazására szólították fel az ukrán vezetést.

A néppárti politikusok arra kérték az ukrán oktatási minisztert, mielőbb találjanak olyan megoldást, ami mind az ukránok, mind a nemzeti kisebbségek számára megfelelő. Többen egyetértettek abban, hogy minden országban fontos az államnyelv ismerete, de nem erőszakos eszközöket kell alkalmazni, hanem a módszereken változtatni.

Bocskor Andrea elmondta, nehezményezte, hogy az ukrán miniszter csak most mutatkozik késznek a párbeszédre, azonban a törvény előkészítő szakaszában, az EP-képviselők 2016. novemberi és 2017. januári leveleikre nem érkezett konstruktív válasz. A képviselő kiemelte az ukrán fél hibás következtetéseit és érveit az új oktatási törvény kapcsán, többek között azt, hogy a külső független teszt ukrán nyelvből nem a nyelvismeret szintjét méri, hanem a lexikális tudást és a fogalmazási készséget. Ezt támasztja alá az is, hogy a statisztikai adatok alapján számos ukrán tannyelvű iskola rosszabb eredményt produkált - közölte a politikus.

Kétségbe vonta és nevetségesnek minősítette az ukrán miniszter nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozását, amely szerint Ukrajna mintegy 150 ezer fős magyarsága és nagyjából 400 ezer fős román közösség veszélyeztetné Ukrajna területi egységét - tájékoztatott a kárpátaljai magyar néppárti képviselő.

-MTI-

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280