1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Jan 23, 14:59

Befejeződött a tűzoltás a magyar határ melletti nagymajtényi gázkútnál

Húsz nap után befejeződött a tűzoltás a nagymajtényi (Moftinu Mare) gázkútnál - közölte szombaton a romániai katasztrófavédelem (ISU) Szatmár megyei egysége. 

nagymajtenyfotó:actualmm.ro

Az egyik közösségi portálon publikált közlemény szerint szombaton felszerelték a földgázkút fejét, és elzárták a csapot, így leállították a földgáz és a víz feltörését. 

A közel háromhetes tűzoltásban nyolc megye 250 tűzoltója vett részt. Naponta átlagosan 45 tűzoltó volt a helyszínen. A tűzoltók először eltakarították a lángoktól megolvadt és ledőlt fúrótorony fémszerkezetét, majd levágták a gázkút fejét. A lángok közelében a tűzoltók úgy tudtak dolgozni, hogy társaik vízsugárral hűtötték a környéket. Munkájukat segítette, hogy csütörtökön nagy mennyiségű víz tört fel a mélyből, mely eloltotta a lángokat. A műveletet azonban csak a kútfő felszerelése után tekintették befejezettnek. 

A Szatmár megyei Nagymajtényban, a magyar-román határtól mintegy tíz kilométerre december 18-án hajnalban ütött ki tűz egy földgázkútnál. A kút két és fél héten át több méter magas lángokkal égett.

Az érintett vállalat közleménye szerint a balesetet egy váratlan földgázkitörés okozta. A vállalat a földgáz kitermelését készítette elő, és lefúrt a földgázrétegig, de még nem szerelte fel a gázkitörés megelőzését biztosító berendezést. A balesetben senki sem sérült meg.

700x700 SZ2020