Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 23:09

Ukrajna belügye a katonák Kárpátaljára vezénylése az ukrán külügyi szóvivő szerint

Ukrajna belügye és szuverén joga, hogy hadseregének bármely zászlóalját áttelepítse az ország területén belül egyik régióból a másikba - jelentette ki Marjana Beca, a kijevi külügyminisztérium szóvivője kedden a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.

678725illusztráció! 24TV.ua

A szóvivő Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tett nyilatkozatára reagált. A magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hadsereg egy zászlóaljnyi katonát - 800-1000 főt - kíván áttelepíteni keletről a három NATO-tagállam közelében fekvő Beregszászra, egy olyan városba, ahol a legnagyobb a magyarság aránya. Hozzátette, ennél még nyugtalanítóbb az ukrán honvédelmi tárca indoklása, amely szerint a lépésre Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség. Ez azt jelenti, hogy Kijevben fenyegető tényezőként tekintenek a magyar nemzeti közösségre - mondta.  

Marjana Beca Kijev azon aggodalmának adott hangot, hogy Kárpátalján az utóbbi időben megszaporodtak a provokációk, amelyek - mint fogalmazott - szinte hetente történnek, amire 26 év alatt - Ukrajna függetlenné válása óta - nem volt példa. Hangsúlyozta, hogy a zászlóalj Beregszászra telepítését kizárólag biztonsági szempontok indokolják, célja a provokációk elkerülése. "A magyar fél részéről tett ilyen kijelentések viszont tagadhatatlanul Oroszország kezére játszanak" - jelentette ki, utalva Szijjártó Péter szavaira. 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az uniós országok külügyminisztereinek - köztük a magyar diplomácia vezetőjének - részvételével hétfőn Brüsszelben tartott, "Ukrajna barátai" elnevezésű rendezvényen ismételten kijelentette, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen februárban elkövetett mindkét támadást az orosz titkosszolgálat, az FSZB szervezte, az egyikhez lengyel radikálisokat felhasználva, a másikat pedig egyenesen a Dnyeszter-mellékből (Moldova orosz ellenőrzés alatt álló, a nemzetközi közösség által függetlenként el nem ismert területe) irányítva.

Ismét abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy reális a veszélye annak, hogy Moszkva nem hagy fel Kárpátalján a helyzet destabilizálásával.

-MTI-

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700