MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 13:06

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetője gyulladt ki

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetője gyulladt ki pénteken a spanyol fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Sesena település közelében. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték kilencezer ember evakuálását.

reuters madrid tire dump fire 20160513 620 348 100

A városnak a gumilerakathoz közel eső végén található, El Quinon de Sesena nevű lakótelepéről körülbelül ezer embert szállítottak buszokkal a helyi sportcentrumba és az egyik szomszédos település két iskolájába, ahol ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki számukra. 

A lakótelepen élők 80 százaléka már korábban, saját elhatározásból úgy döntött, hogy átmenetileg elhagyja otthonát, mivel aggódtak, hogy a szélirány megfordul, és az égő gumi fekete füstjét feléjük fújja.

A hatóságok korábban úgy gondolták, hogy nem rendelik el az evakuálást, de végül azért változtattak döntésükön, mert az időjárás előrejelzések szerint a késő esti órákban kedvezőtlen lesz a széljárás.

Az eddig közölt hivatalos információk szerint a lángok kora reggel csaptak fel a lakott területen kívül található ipari telephelyen. Korábban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy mekkora területen, mennyi gumi ég. Az időközben pontosított adatok szerint több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A körülbelül 5 millió  gumi háromnegyede ég hatalmas, gomolygó füsttel, amelyet még kilométerekkel távolabbról is látni lehet.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint ellentűzzel sikerült megakadályozni, hogy az ipartelepen tovább terjedjen a tűz.

Francisco Martínez Arroyo, Kasztília-La Mancha környezetvédelmi tanácsosa korábban azt nyilatkozta, hogy a tűz eloltása akár napokig is eltarthat. Más információk szerint ez akár egy vagy két hét is lehet.

 Madrid fire 1

Az időjárás-előrejelzések ugyan esőt jósolnak, ami az oltást segíti, de növeli a környezetszennyezés kockázatát - mondta a tanácsos.

A hatóságok a közeli autópályán haladó autósok figyelmét felhívták arra, hogy ne húzzák le az ablakot. A legközelebbi településeken élőket arra kérték, hogy lehetőleg tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, valamint a gyerekek, az idősek és a légúti betegek ne menjenek a szabadba, ugyanis az égő gumiból az egészségre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

Sesena település iskolájában a "biztonság kedvéért" már délelőtt úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a tanítást és hazaküldik a gyerekeket.

Madrid fire

A tűz keletkezésének okát egyelőre csak találgatják, az első vélemények szándékos gyújtogatást feltételeznek.

A gumitemető régóta okoz gondot a helyeiknek, mégsem sikerült eddig elérni, hogy felszámolják. A telep 2009 óta illegálisan működik, tulajdonosára számtalan, összesen már-már az egymillió eurót közelítő összegű bírságot szabtak ki, és három hónap börtönre ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt.

Az illegális telephelyen keletkezett tűzzel kapcsolatban az Európai Bizottság is tájékoztatást kért a spanyol hatóságoktól.

-MTI- fotó: Reuters, AFP

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280