Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 16, 19:39

Tanévkezdés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

  • Közzétéve Kék hírek

Szeptemberben rendőrök és polgárőrök segítik a gyerekeket, hogy biztonságosan jussanak el az iskolába, valamint hazafelé.

IMG 3521 0

A tanév első napjától ugyanis az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége megnő. A gyermekek - főleg a fiatalabbak - életkori sajátosságaikból adódóan nem mindig érzékelik a veszélyt bizonyos közlekedési helyzetekben, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. Tapasztalataink szerint a szünidőt követően pedig felszabadultabbak és figyelmetlenebbek is. Éppen ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott, dinamikusabb forgalomra és az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra. A rendőrség a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti.

IMG 3458

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök a tanév első napjától kezdve a polgárőrséggel együttműködve demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az iskolák közelében a kijelölt gyalogos átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, parkolás céljára pedig mindig csak az arra kijelölt helyeket használják!

Az idei tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése és közlekedési ismereteik bővítése. Az iskolarendőrök, akik egész tanévben aktív szerepelői lesznek a kisdiákok életének, részt vettek az iskolák tanévnyitóján, majd az első osztályos tanulóknak foglalkoztató füzetet és fényvisszaverő karkötőt adtak át.

IMG 3468

A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén, melynek aktív résztvevői kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkorúak és a fiatalkorúak védelmére. A D.A.D.A. program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, a bűnmegelőzési tanácsadók állandó jelleggel tevékenykednek a középiskolákban. Az iskolai programok összes területén kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység.

A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a példamutatásnak, a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli nevelésnek kiemelt szerepe van. Különösen a kisiskolás korosztálynál nagyon fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvegyék a legfontosabb közlekedési szabályokat, bűnmegelőzési kérdéseket. Az egyedül közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, és azokat érdemes - a lehetséges veszélyforrásokra felhívva a figyelmet - szülői felügyelettel többször végigjárni iskolakezdés előtt. Fel kell továbbá hívni a diákok figyelmét arra is, hogy értékes tárgyat a lopások elkerülése érdekében ne vigyenek magukkal az iskolába, valamint tömegközlekedési eszközön figyeljenek a táskájukra. Telefont, pénzt, igazolványokat mindig biztonságos helyen - lehetőleg a táska belső zsebében – tartsák! És a legfontosabb, hogy a diákok ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek!

IMG 3490

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának iskolakezdéssel kapcsolatos közleményét itt érhetik el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280