Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 23, 14:53

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe

1083-ban Szent László király ezen a napon, Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, ami az akkori szokások szerint a szentté avatást jelentette.

korona

Augusztus 20-aMagyarországnemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István királyemlékére. Ezen a napon ünneplik a magyar állam megalapítását és ezeréves folytonosságát. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik főünnepe, Magyarország fővédőszentje tiszteletére.

A magyar történelmet végigkíséri az államalapító király emlékezete, melyet a különböző korszakok másként értelmeztek és ünnepeltek. A középkorban az ünnep egyházi jellege volt meghatározó, majd 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé minősítette.

A Bach-korszakban betiltották, de 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá nyilvánította. A két világháború között a nemzeti érzelmek kerültek előtérbe, az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés törvénybe is iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet.

1950-től a rendszerváltásig az alkotmány és a népköztársaság ünnepe, majd 1991-ben az országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította.

wikipedia

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280