Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

AZ ÁLDOZATTÁ VÁLÁS MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS TANÁCSOK IDŐSEKNEK

Az időskorú személyek egészségügyi, mentális és fizikai állapotukból kifolyólag gyakran válnak erőszakos bűncselekmények áldozataivá, ezért veszélyeztetett célcsoportnak tekinthetjük.

old man

A trükkös lopások és a csalások elkövetése nagyobb számban a szépkorúak sérelmére valósul meg, hiszen az elkövetők kihasználják hiszékenységüket és segítőkészségüket is. A bűncselekmények felderítését az is nehezíti, hogy életkorukból adódóan nem tudnak megfelelő személyleírást adni az elkövetőkről és a gépjárművekről. Tanácsainkkal szeretnénk biztonságosabbá tenni az ő hétköznapjaikat.

ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB TANÁCS: SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE ENGEDJENEK BE LAKÁSAIKBA IDEGENEKET, AMIKOR EGYEDÜL TARTÓZKODNAK OTTHON!

AZ IDŐS EMBEREK ÉRTÉKEIRE VADÁSZÓ BŰNELKÖVETŐK A LEGGYAKORIBB BEJUTÁSI TRÜKKJEI:

- Nyugdíjfolyósító alkalmazottjának adja ki magát az idegen, adategyeztetést végez, kéri, hogy mutassa meg a legutolsó havi nyugdíjas szelvényt. Ezt általában a megtakarított pénzzel együtt tartják.

- Víz- gáz, vagy villanyszámla túlfizetés volt, azt vitték vissza, de nagyobb címletből kell visszaadni.

- Postától ellenőrzik az utoljára kézbesített nyugdíjat, mert a postás hamis pénzt adott át.

- Előzőleg telefonon felhívják, hogy nagyobb összegű tárgynyereményt fognak kézbesíteni, csak a kézbesítési költséget kell fizetni, majd rövid időn belül megjelenek az értékesnek tűnő, de értéktelen „nyereménnyel”.

- Viszonylag kis értékű tárgyakkal (háztartási gép, edény-, késkészlet, ágynemű garnitúra) házalnak, a tényleges ár többszöröséért adják.

- Gépjármű meghibásodást színlelve, közvetlen hozzátartozó barátjának adják ki magukat, javításra kérnek pénzt.

- Tollfelvásárlást színlelve a magukkal vitt molyos tollat mutogatják, így a sértettől ingyen megkapják az egyébként jó minőségű tollát.

- Magukat rendőrnek kiadva arra hivatkoznak, hogy hamis pénz ügyében nyomoznak, elkérik az otthon tartott pénzt megvizsgálásra, majd azzal hirtelen elmenekülnek.

- Szomszéd kerítése építése, vagy telekvásárlás ürügyén a telket kívánják megszemlélni és amíg a hátsó kertbe csalják a tulajdonost az utcán autóban várakozó társuk a lakásba bemegy és összeszedi az elrejtett értékeket, ékszert, készpénzt, bankkártyákat.

- Különböző ürügyekkel a lakásba bemenve ott alaposan körülnéznek és előfordulhat, hogy rövid időn belül visszatérve vagy betörnek, vagy az idős személyt álmában meglepve kirabolják.

A trükkök száma szinte végtelen, de az elkövetők célja minden esetben az, hogy a lakásba bejutva ott információkat szerezzenek a megtakarított pénz tárolási helyére vonatkozóan, majd az idős személy figyelmét elterelve, vagy később a lakásba erőszakos módon behatolva az értékeket megszerezzék.

A SÉRTETTÉ VÁLÁS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN A RENDŐRSÉG RÉSZÉRŐL ÁLLJON ITT NÉHÁNY MEGSZÍVLELENDŐ JÓ TANÁCS:

- Idegent ne engedjenek be a lakásba, családi ház esetén még az udvarra sem! Mindig tartsák zárva az utcai kaput, ha a kertben dolgoznak a lakásajtót is!

- Lakáson kívüli mérőóra leolvashatóság esetén semmilyen indokkal ne engedjék be a személyt, ha bizonytalanok, nem a megszokott leolvasó megy, hívják át a szomszédot!

- A rendőrnek magukat kiadó személyek igazolványát nézzék meg alaposan, kérjék bemutatni a sorszámozott azonosító jelvényt, amit egyenruhás esetén a ruházaton, polgári ruhás esetén az igazolvány tokkal együtt van!

- Amennyiben hozzátartozóra hivatkoznak pénz kölcsön kérésekor, hívják fel telefonon, ha nem sikerül megerősíteni, pénzt semmiképpen ne adjanak át!

- Idegenek megjelenése esetén figyeljék meg jól ruházatukat, személyleírásukat, esetleges jellegzetességeket (tetoválás, műtéti heg stb.), általuk használt gépkocsi típusát, színét, rendszámát!

- Még legjobb ismerősöknek se mondják el, ha készpénzt tartanak otthon, de célszerűbb azt pénzintézetben elhelyezni!

Amennyiben rendelkezik mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsa kézközelben, ismerje a rendőrség 112-es és 107-es ingyenes segélyhívó számát, hogy szükség esetén bármikor tudjon segítséget kérni! Amennyiben gyanús személy megjelenését észlelik lakókörnyezetükben a fenti telefonszámok valamelyikén, tegyenek bejelentést! Ha bármilyen aggály merül föl a lakásajtó előtt álló személlyel kapcsolatban, mielőtt még beengednék a lakásba, jelezzék a 107-es 112-es segélyhívó számok bármelyikén és kövessék az ügyeletes tiszt utasításait!

A környezet is sokat tehet az idősekért.

Figyeljünk jobban az egyedül élő, idősebb korú személyekre, mert bármelyikünk hozzátartozója is bármikor sértetté, áldozattá válhat a lelkiismeretlen személyek tevékenysége miatt! Ha idegen, házaló, vagy egyéb okból gyanús személyeket látunk a környezetükben, tegyünk bejelentést a rendőrség bármelyik segélyhívó telefonszámán.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280