MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 16:57

A jövő munkatársait képzi a Praktiker - sajtóközlemény

Több mint 250 tanuló választotta gyakorlati helyéül a napokban véget ért tanévben a Praktikert.

foto1 Gyakornok a Praktiker Váci úti áruházában

Az elmúlt évek során az egykori gyakornokok közül többen a vállalat főállású munkavállalójává váltak. A több mint 1400 munkavállalótfoglalkoztató magyar barkácslánc vezetése komoly erőfeszítéseket tesz szakemberei megtartása és a fiatalok képzése érdekében, ezt a munkát az elmúlt hetekben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Megbízható Munkaadó Díjjal ismerte el.

Ebben a tanévben rekordszámú, egészen pontosan 250 tanuló választotta a Praktikert szakmai gyakorlati helyként. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók létszámához viszonyítva 17-18% a diákok aránya a barkácsláncnál.

„A kereskedelmi szektorban tapasztalt munkaerőhiány a Praktikert is érzékenyen érinti, ezért a tavaly magyar tulajdonosi körbe került vállalat vezetésének kiemelt célja a meglévő munkavállalóink megtartása mellett az utánpótlásunk nevelése” – hangsúlyozta Szijjné Kállai Ildikó. A Praktiker HR vezetője hozzátette: „Rendkívül fontos, hogy a fiatalok számára vonzó képzési hellyé tegyük az áruházainkat és megismertessük velük a vállalat nyújtotta lehetőségeket. Ma az egyik legfontosabb szempont a munkavállalók számára a jövedelem, de azt tapasztaljuk, hogy ezen felül a dolgozóink nagyra értékelik a biztos, stabil gazdálkodási hátteret és a sokrétű szociális hálót is.”

A Praktiker országos viszonylatban 31 iskolával (11 fővárosi és 20 vidéki) áll kapcsolatban, így az intézmények tanulóit az ország valamennyi, összesen 20 Praktiker áruházában tudják fogadni gyakorlatra. 110 fő tanulószerződéssel, 140 fő pedig együttműködési megállapodással tölti gyakorlatát a Praktikernél. A barkácslánc a tanulószerződéseket 1-2 évre köti, ez esetben a diákok évfolyamtól és képzéstől függően átlagban havi 5-10 napot töltenek az áruházakban. Az együttműködési megállapodások általában a nyári egybefüggő gyakorlatra szólnak, amelynek időtartama 15-20 nap az iskolai évfolyamtól függően.

„A 2014-2015-ös tanévhez képest, amikor egyáltalán nem volt szakmai gyakorlatozó diák, egy évvel később már 72-en, a napokban véget ért tanévben pedig már 250-en töltik a szakmai gyakorlatukat a Praktikernél. A tervek szerint a közeljövőben újabb 50 fővel emelkedhet a gyakorlati képzésben részt vevők száma” – ismertette Szijjné Kállai Ildikó. „Az a célunk, hogy a gyakorlati idejüket nálunk töltő fiatalok jól képzett szakemberként kerüljenek ki a munkaerőpiacra és minél többen erősítsék a Praktiker munkavállalói csapatát. Az elmúlt években egyébként már 44 egykori tanulónk kapott munkalehetőséget cégünknél” – tájékoztatott a HR vezető.

A középfokú szakképzésen túl a barkácslánc a felsőfokú duális képzésben is aktív szerepet vállal: a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának Gazdálkodástudományi Karával közösen tavaly szeptemberben duális képzést indítottak gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakokon. Ennek keretében a budapesti Praktiker központ pénzügyi, kontrolling, számviteli osztályain biztosítanak szakmai gyakorlati lehetőséget az egyetemistáknak. A vállalat a közeljövőben növelni szeretné a felsőfokú duális képzésben részt vevő hallgatók számát is.

A Praktiker szeptembertől nyílt napok keretében mutatja meg a diákoknak és szüleiknek a meghatározó magyar barkácsáruház nyújtotta előnyöket. A magyar Praktiker célja, hogy megismertesse és megszerettesse a kereskedelmi szakmákat a fiatalokkal.

A Praktiker Magyarország meghatározó barkácsáruház-lánca, több mint 1400 embernek ad munkát. 1998-ban nyitotta meg első áruházát, jelenleg 20 üzletegységet működtet idehaza, webshopjában közel 40 ezer féle árucikk elérhető.

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280