Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 17:15

Az új nemzet színésze Almási Éva lett

almasieva

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének szerdán Budapesten - közölte a Nemzeti Színház.

 A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogya 2016. február 26-án elhunyt Psota Irán helyére Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész kerül a testületbe.

Március 16-án, szerdán délután három órakor a Nemzeti Színházban találkoztak a nemzet színészei: Törőcsik Mari, Szacsvay László, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter és Bodrogi Gyula a színház igazgatói irodájában választották meg a Psota Irén elhunytával megüresedett helyre a nemzet színészét.

Berek Kati, Cserhalmi György, Andorai Péter, Molnár Piroska és Máthé Erzsi személyesen nem tudott jelen lenni, ezért ők telefonon kapcsolódtak be a választásba. A Nemzet Színészeinek megbeszélése zárt, abban csak a tizenegy művész vesz részt. A Nemzet Színészei közel másfél óra elteltével hozták meg döntésüket, melynek értelmében a mai naptól Almási Éva színművész a Nemzet Színésze cím új birtokosa. Az új Nemzet Színészének elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.

2000-ben adták át először.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

A 73 éves Almási Éva Balázsovits Lajos színész felesége, Balázsovits Edit színésznő édesanyja. Játszott az Egy magyar nábobban, a Gyula vitéz télen-nyáronban, és a Hídemberben 1997 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2002-ben megkapta a A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280