MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 21:28

Még egy hétig lehet benyújtani a gazdáknak az Egységes kérelmeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a tagjai figyelmet, hogy a gazdálkodók május 15-ig adhatják be támogatáscsökkentés nélkül egységes kérelmüket. Idén minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre lehet forrást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

csemegekukorica 20160415

A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. A 2018. május 16. és június 11. között benyújtott kérelmek esetén a támogatási összeg kapcsán munkanaponként 1 százalék késedelmi szankciót kell alkalmaznia a Magyar Államkincstárnak (MÁK). A június 11-ét követően beadott kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a MÁK.

A gazdálkodók érdekében a Kincstár 2018-ban is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i beadási határideje után az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítik a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.

A kérelembeadásban, ahogy a korábbiakban, úgy most is segítenek a kamara falugazdászai. 2017-ben 18.474 termelő adott be egységes kérelmet Hajdú-Bihar megyében. Idén, egy héttel a beadási határidő előtt megközelítőleg 11.500 kérelmet nyújtottak be a Kincstárhoz a gazdálkodók, ennek mintegy 72 százalékát, 8.300-at a kamara falugazdászain keresztül.

A falugazdászokhoz tartozó jelentős ügyfélszám miatt kérjük tagjainkat, hogy feltétlenül, mielőbb egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, és a leegyeztetett időpontban szíveskedjenek megjelenni. Kizárólag így garantálható a kérelmek határidőben történő benyújtása. Általános ügyfélszolgálati tájékoztatást a NAK Hajdú-Bihar megyei Igazgatóság 52/503-310-es telefonszámán kérhetnek.

Az őstermelői vagy kamarai kártyával jelentősen csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, ezért kérjük, hogy azt az ügyintézéshez hozzák magukkal.  Amennyiben nincs, vagy elveszett az elektronikus úton történő ügyintézéshez szükséges jelszó, újat igényelni a MÁK honlapjáról letölthető nyomtatványon lehet. A Kamara felhívja a termelők figyelmét, hogy több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, ezért javasolt tanulmányozni a NAK portálján elérhető, az egyes jogcímekhez készült rövid tájékoztatókat, illetve segítséget kérni a falugazdászoktól. A Zöldítés című gazdálkodói kézikönyv 2018-as, aktualizált változatának célja, hogy a legapróbb részletekig segítse a gazdálkodókat a követelmények betartásában.

A kamara érdekérvényesítő tevékenységének köszönhetően csökkentek az adminisztrációs terhek, így például a 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus felületen már nem kell csatolni a járási főállatorvos, vagy a hatósági állatorvos által aláírt igazolást a hármas-mentességről. Továbbá a szaporítási adatok esetleges hiánya nem eredményez azonnali elutasítást.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280