Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Idén is lesz kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet - sajtóközlemény

Huszonkilenc kukorica hibrid vesz részt idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérletében.  

vetomagkat

2016. március 21.

A fajtakísérletet 2016-ban is a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzi, a szakmai felügyeletet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosítja. Az idei évben a megszokott helyszínek - Tordas, Jászboldogháza, Szombathely, Eszterágpuszta, Debrecen, Kaposvár, Mezőhegyes, Nyíregyháza, Iregszemcse, Székkutas, Jánoshalma - mellé tizenkettedikként egy szolnoki kísérlet is csatlakozik, ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A kísérleti helyszínek között vannak hagyományosan jó kukoricatermesztő térségek és olyanok is, amelyek alacsonyabb hozamokra képesek.

Mint Polgár Gábor elmondta: a kísérletben a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó, összesen 29 hibridet vizsgálnak 2016-ban. A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében az elmúlt héten kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudják magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatná őket munkájukban.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója hozzátette: a kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. A mérési eredményeket várhatóan novemberben hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolat:

Szellő Gábor

KRQ Communications
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 30/7498810

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal kapcsolatos javaslatok kidolgozása, információk szerzése, feldolgozása és ismertetése, valamint törvényben rögzített jogainak gyakorlása, kötelezettségeinek betartása, betartatása. A VSZT feladata továbbá: a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben. A VSZT nonprofit szervezet, tagsága magában foglalja a nemzetközi cégeket, mezőgazdasági nagyüzemeket, az agrárkutatás, növénynemesítés intézményeit és jelentős számú magángazdaságot.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280