MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 6:57

Az év eddigi legmelegebb hete jön

Az év eddigi legmelegebb hete jön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. Az írták: szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek. Az még bizonytalan, hogy mikor, milyen értékekkel tetőzik és meddig tart a hőség.

tivadarMár szombat délben rengetegen hűsöltek a Tiszában Tivadarnál ©Bodnár Zsolt

Kifejtették: az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30 fokhoz. Országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait. Ugyanakkor megjegyezték: ez egyáltalán nem ritka augusztus első felében. Mutatja ezt, hogy az erre az időszakra érvényes napi maximumrekordoktól 39, 40 fok körül vannak.

Kitértek arra is, hogy a jelenlegi számítások szerint péntek délután/este, szombatra virradóra egy nyugatról érkező, az ország felett lassuló, majd gyengülő, feloszló front a Dunántúlra, esetleg a középső megyékbe még érdemi (akár 5-8 fokos) bár átmenetinek tűnő enyhülést, felfrissülést hoz, de a keleti harmadban ennek hatása már alig lesz érezhető.

A következő napokban fokozódik a kánikula, akár 36 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Sok napsütés várható, de a jövő héten is lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

A tartós hőség miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra kiadták a figyelmeztetést. Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint hétfőn a többórás napsütés mellett elszórtan, egyre inkább az ország keleti és déli felén fordulhat elő zápor, zivatar. Csak zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18-22, a legmagasabb hőmérséklet 28-33 fok között várható.

Kedden a sok napsütés mellett elsősorban a Dunántúlon helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás csupán zivatar környezetében erősödhet meg átmenetileg. A leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben 30-35 fokig melegszik a levegő.

Szerdán és csütörtökön is sok lesz napsütés, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet szerdán 17-22, csütörtökön 18-23 fok között valószínű. A nappali maximumok szerdán 31-36, csütörtökön 32-36 fok között alakulnak.

Pénteken is jellemzően napos idő várható. Zápor, zivatar elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között alakul.

Szombaton keleten több, nyugaton kevesebb napsütés várható. A Dunántúlon több helyen, keleten elszórtan alakul ki zápor, zivatar. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben 27-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap napos idő lesz, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

-MTI-

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280