Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 19, 8:43

Halálának 25. évfordulója alkalmából Antall József-mellszobrot avattak a Fiumei úti sírkertben

Felavatták Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát halálának 25. évfordulója alkalmából szerdán Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a politikus síremléke közelében.

antall

Boross Péter, aki Antall Józsefet követte a kormányfői poszton, a megemlékezésen azt hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökeként Antall József határozott kézzel vezette az országot egy torz korszakból egy igazabb útra. 

Úgy fogalmazott: Antall József olyan személyiség volt, aki nyomot hagyott a magyar történelemben, "ezért újra és újra kötelességünk feleleveníteni az emlékét".

antall1Mint mondta, az egykori miniszterelnök olyan természetű változásokat hozott a magyar közgondolkodásban, amelyeket erkölcsi kötelességünk felmutatni. Ám "sokszor sziklák állták útját azoknak a nemes gondolatoknak", amelyek gyorsabb rendszerváltást tettek volna lehetővé - tette hozzá.

Boross Péter kitért arra: aki ismerte Antall Józsefet, az csodálta azt a fáradhatatlan munkabírást, amelyhez nemcsak szellem, hanem mérhetetlen tudás és elkötelezettség is szükséges. Ez a kisugárzás alkotó szellemet teremtett másokban is és Magyarországot a nemzetközi tárgyalások alkalmával a figyelem középpontjába helyezte - mondta.

Azt hangoztatta: mindezek miatt minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy emlékezzünk Antall Józsefre, átadjuk emlékezetét és példáját a következő generációknak.

A mellszobrot - Domonkos Béla alkotását - Antall Klára, Antall József özvegye és Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia leplezte le, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az emlékművet.

A szobrot a Nemzeti Örökség Intézete állíttatta, a 25. évfordulóra felújították a volt miniszterelnök - Melocco Miklós szobrászművész által készített - síremlékét is.

-MTI-

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280