Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 21:29

Jövőre 5%-ra csökkenhet a tej, a tojás és a baromfi áfája

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.

afa

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje.

Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint az MTI-nek elmondta: a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre.

Az elnök-igazgató elmondta: nemcsak az egész baromiágazat, hanem a fogyasztó is sokat nyer, mert jó minőségű és megbízható eredetű magyar baromfitermékeket vásárolhat meg olcsóbban.

Hozzátette: ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene - az étkezési tojást is ide véve -, a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten az előzetes számítások szerint. 

Csorbai Attila ugyanakkor úgy vélekedett: a szóban forgó költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. A áfa csökkentése kitörési pont lehet az ágazat számára a belföldi piacon - jegyezte meg. 

Csorbai Attila a mostani lépést bátornak és szükségesnek tartotta. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács viszont nem kívánta kommentálni az intézkedést az MTI-nek.

-MTI-

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280