Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 21:08

Megkezdődött a gyümölcsfa virágát károsító bundásbogár rajzása

A bundásbogár egész országban elterjedt, kártétele kisebb-nagyobb mértékben minden évben jelentkezik. Nagyobb kártételére akkor kell számítani, ha a gyümölcsfák virágzása elhúzódik és a rajzáskor meleg, napos, száraz időjárás uralkodik.

20160414 141443

A károsító fellépése elsősorban fiatal ültetvényekben és kisebb területű, intenzív művelésű gyümölcsösökben várható. A hazai szakirodalom elég korán felismerte a kártevő veszélyességét. Jablonowski József kiváló rovartanos az 1910-es években több alkalommal is foglalkozik a problémával a „Gyümölcskertész” szaklap hasábjain.

Rendkívül széles a gazdanövények köre, legkorábban gyomnövényeken, majd gyümölcsfákon, néhány dísznövényen és kalászosokon károsít, de megfigyelték a szőlő virágjában is. A virág termőrészeinek (termő, porzó) kirágásával károsít.

Évente egy nemzedéke fejlődik. A kifejlett bogarak a talajban telelnek át, majd tavasszal a gyermekláncfű virágzásakor jönnek elő. A bogár 8-13 mm nagyságú, szárnyfedőin fehér foltokkal. A foltok száma, elhelyezkedése és alakja szinte egyedivé teszi a rovarokat. Testét szürkés-fehér puha szőrzet borítja, amitől a nevét is kapta. A rajzás márciusban indul, tömeges megjelenésére április-májusban lehet számítani, de egyes példányok még júliusban is előfordulnak. Csak napsütéses időben repülnek, borús időben és éjszakára a talaj közelébe húzódnak, megbújva a növénymaradványok vagy rögök között. A nőstények a tojásaikat talajba rakják, a kikelő lárvák humusszal, korhadó anyaggal táplálkozva 2-3 hónap alatt kifejlődnek. Még a nyár folyamán bábbá, majd kifejlett bogárrá alakul és a tavaszi rajzásig nem hagyja el a bábkamrát.

20160414 141843

Az ellene való védekezés már régóta foglalkoztatja a szakembereket. Különleges életmódja megnehezíti a vegyszeres védekezést, mivel leghasznosabb segítőtársainkat, a méheket veszélyeztetnénk a beavatkozással.

Méhkímélő szerek alkalmazásával is háromnaponta kellene védekezni, mivel táplálkozásához mindig friss virágot keres. A különböző próbálkozások azt mutatják, hogy még a hagyományos növényvédelem alkalmazásával sem lehet ellene megbízhatóan és eredményesen védekezni. Hosszú ideig a károsító lerázása és összegyűjtése volt javasolt módszer, majd az utóbbi időben több forrás tesz említést a vizes-edényes csapdázásról. A kereskedelmi forgalomban is kapható néhány, különböző módon alkalmazható csapda.

csapda1 csapda2 csapda3

1. Csapdázott bogarak a fehér (a), kék (b) és sárga (c) edényben
(A szerző felvételei)

A vizes-edényes módszer egyszerűsége és előzetes eredményei indokolták a téma tüzetesebb vizsgálatát. A vizsgálatok előzménye az volt, hogy 2004-ben egy 3 ha területű almaültetvényt rendkívül nagy bundásbogár kártétel ért. A többszöri vegyszeres védekezés teljesen hatástalannak bizonyult, majd a rajzás vége felé a vizes-edényes csapdázás eredményeként sikerült a termés kisebb részét megmenteni.

forrás:  biokontroll.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280