MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 16:57

Magyarország-Dánia rögbifesztivál Mándokon, 2016 október 8-án 14.00-kor

  • Közzétéve Sport hírek

Reális esélye van annak, hogy többek közt a külföldön játszó játékosok hazajövetelével a magyar férfi rögbi-válogatott bekerüljön Európa legjobb huszonkét csapata közé - jelentette ki Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke sajtótájékoztatón pénteken Nyíregyházán.

rogbi 1 1024x662

A sportvezető elmondta, a rögbit körülbelül negyven nemzet űzi Európában, az első és második vonalnak számító bajnokságokban tizenkét, az alattuk lévő divízió 1-es és divízió 2-es csoportokban tíz-tíz nemzet található. A divízió 2-ben szereplő magyar csapat következő ellenfele idegenben Észtország, itthon pedig Dánia lesz, utóbbi mérkőzést "a sportág szempontjából felfedezetlen területnek számító"Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendezik meg.

Az október 8-i mándoki rögbifesztivál megrendezésének célja, hogy intenzív kapcsolat alakuljon ki a hazai és a kárpátaljai, azon belül például az ungvári rögbi csapatokkal, illetve elhozzák a keleti országrészbe ezt az itt egyelőre ismeretlen sportot - közölte Kiss Antal.

    Hozzátette, Ungvár közelsége lehetőséget adhat az ukránokkal az együttműködésre is, amivel a magyar csapat az európai ligában magasabban kvalifikált ukrán rögbitől hasznos tapasztalatokat szerezhet.

"Nem a számok döntenek ebben a sportágban, hanem az elkötelezettség" - fogalmazott a szövetségi elnök, utalva arra, hogy a népességszámban a legkisebbek közé tartozó nemzetek - például a hetes rögbiben a riói olimpiát megnyerő Fidzsi-szigetek vagy akár Tonga - képesek nagyon komoly teljesítményre. Magyarországon 1000 és 2000 között van a rögbit játszó sportolók létszáma, a női együttes már az európai második vonalban játszik.

Kiemelte, a sportág népszerűsége részben kis infrastruktúra-igényének is köszönhető, gyakorlatilag egy lekaszált mezőn is lehet játszani. 

 Katona Jonatán, a férfi válogatott tagja az Európa-bajnokságról szólva a sajtótájékoztatón elmondta, az alapító nemzetek, azaz Anglia, Skócia, Wales, Írország, Franciaország és Olaszország zárt csoportot alkotnak, az utánuk következő "félamatőr" nemzetek közül Grúzia, Románia, Oroszország, Spanyolország, Németország, Belgium, illetve Portugália, Ukrajna, Moldávia, Lengyelország, Hollandia és Svájc csapatai számítanak az első vonalnak.

Magyarország az ötcsapatos divízió 2-es bajnokságban északi csoportjában Dániával, Norvégiával, Észtországgal és Finnországgal szerepel egy csoportban.

-MTI-

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280