Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 21:08

Célba értek az Egy vérből vagyunk! jótékonysági futás résztvevői Kárpátalján

  • Közzétéve Sport hírek

Péntek délután érkeztek meg Kárpátaljára az Egy vérből vagyunk! elnevezésű, a figyelmet a véradás fontosságára felhívó, Budapestről június 4-én indult jótékonysági futás résztvevői, akiket Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Marina Porosenko, az ukrán elnök neje fogadott az Ungvárhoz közeli Rát község Szent Mihály Gyermekotthonában, ahol felavatták az újonnan épült rehabilitációs központot.

veradasfutas1

MTI Fotó: Nemes János

    Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű, a véradás fontosságára felhívó, Budapestről június 4-én indult jótékonysági futás résztvevői célba érkeznek, elöl Gui Angéla főszervező (b4) az Ungvárhoz közeli Rát község Szent Mihály Gyermekotthonában 2018. június 8-án. A gyermekotthonban felavatták az újonnan épült rehabilitációs központot. 

    Az 500 kilométeres távot megtett futókat vezető Gui Angéla, az esemény főszervezője a gyermekotthonba történt megérkezés után hangsúlyozta: "mi, az anyaországban élők felelősséget viselünk a határon túli magyarokért, segítenünk kell őket abban, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön, és megőrizzék a nemzeti önazonosságukat és az anyanyelvüket". Emellett különös felelősséggel tartozunk azokért a gyermekekért, akik a határon túl gyermekotthonokban nevelkednek - emelte ki.


    Elmondta, a futás során nemcsak véradást szerveztek, hanem adományokat is gyűjtöttek a ráti gyermekotthon lakóinak.

veradasfutas2

MTI Fotó: Nemes János


    A rendezvényen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával közösen leleplezte a rehabilitációs központ épületén elhelyezett emléktáblát.


    A központ megtekintése után tartott közös sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta, nagy öröm számára, hogy az ukrán elnök feleségével együtt avathatta fel az egészségügyi központot. Jelenléte jelzi, mennyire fontos számára is a gyermekjólét és -rehabilitáció - tette hozzá. Kiemelte, az új rehabilitációs központ és a Szent Mihály katolikus gyermekotthon, ahol 35 gyermeket nevelnek családi környezetben, lehetne az összetartozás jelképe is, ami számára rendkívül fontos, mert családja egy része Ung megyéből származik, és Kárpátalján élnek rokonai. Ebben a térségben békében élnek egymás mellett ukránok, szlovákok, magyarok.

veradasfutas3


    Herczegh Anita köszönetet mondott a 2006-ban létesült ráti gyermekotthon és az új rehabilitációs központ létrehozóinak, működtetőinek, Majnek Antal munkácsi római katolikus püspöknek, az otthont vezető Bíró házaspárnak, adományaikért a magyar, holland, német, szlovák civil szervezeteknek, vállalatoknak és a magánadományozóknak. 


    Elmondta, Magyarország folytatni kívánja Kárpátalján az eddigi humanitárius, kulturális és gazdaságfejlesztési programjait. -MTI-

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280